Spaghetti Tortilla
Wiemy już, że makaron jest istotnym elementem zbilansowanej diety, w której znajdują się owoce, warzywa i zboża. Mimo znanych właściwości odżywczych dla wielu z nas zaskoczeniem jest fakt, że makaron to także produkt ekologiczny!
Mądry, świadomy wybór = lepszy ekosystem
Pszenicę uprawia się bardzo łatwo, a makaron z niej powstały jest prosty w transporcie i posiada stosunkowo długi okres przydatności do spożycia. Sam proces produkcji makaronu, w porównaniu do innych produktów, skutkuje niewielką emisją CO2 do atmosfery. Naukowcy podkreślają wagę makaronu przy komponowaniu codziennego menu. To praktyczny wybór, ponieważ łączy się z innymi produktami bez względu na sezon, tym samym zapobiegając marnotrawieniu żywności. Przy użyciu podstawowych produktów obecnych w kuchni – warzyw i makaronu, możemy stworzyć pełnowartościowy i zdrowy posiłek.
Poniżej idealny przepis na wykorzystanie makaronu!
Spaghetti Tortilla
(porcja dla 4 osób)
Składniki:
- 110 g ugotowanego pełnoziarnistego makaronu Spaghetti nr 5 Barilla
- 1-2 łyżki stołowe oliwy Extra Virgin
- 1 pokrojona cebula
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 5 jajek
- ulubione zioła
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Na rozgrzanej patelni zeszklij cebulę wraz z czosnkiem do zrumienienia. Dodaj Spaghetti.
- Jajka rozbij w misce przy użyciu trzepaczki. Następnie wylej masę na patelnię z cebulą i czosnkiem. Dodaj zioła według uznania. Smaż przez 3-4 min.
- Przerzuć tortillę na drugą stronę i smaż jeszcze przez kilka minut. Dodaj sól i pieprz.
- Tortilla jest gotowa do spożycia. Doskonała zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Wartości odżywcze (na 1 porcję): kalorie: 180 kcal, tłuszcze : 11g, tłuszcze nasycone: 3g, sód: 90g, węglowodany: 11g, błonnik: 2g, białko: 10g