Owocowo – warzywne przekąski na Wielki Tydzień od Polsat Food Network

1 kwietnia 2015,
dodał: Malwina
Artykuł zewnętrzny

Kanał Polsat Food Network przygotował dwa przepisy, które pozwolą urozmaicić kulinarnie czas wielkiego oczekiwania na Święta Wielkanocne. Oba zostały przygotowane przez dwie niezwykle utalentowane szefowe kuchni z kanału Polsat Food Network: Jenny Morris i Inę Garten. Jenny Morris specjalizuje się w kuchni śródziemnomorskiej, pełnej smaków i barw.

 

Oto jakiej rady udzieliłaby naszym czytelnikom w nawiązaniu do rozbudzającej się wiosny: Jedzmy wraz z porami roku, szanujmy prostotę i bądźmy odważni, próbujmy nowego składnika każdego tygodnia. Nigdy nie wiadomo co tracimy.

Jenny Morris-horz

 

WŁOSKI CHLEBEK – TARTY
Jenny Morris: ,,Jenny Morris gotuje Maroko”

Włoski chlebek - tarty_Jenny Morris

Składniki:
• 4 szklanki mąki
• 2 łyżeczki soli
• 4 łyżeczki cukru
• 10g drożdży w proszku
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 ½ szklanki letniej wody

Dodatki:
• 200g sera ricotta
• 200g mozzarelli (małe kulki)
• 40 pomidorków cherry
• Sól
• Świeżo mielony pieprz
• Oliwa z oliwek
• Parmezan

Salsa:
• 2 ząbki czosnku
• 1 szklanka pietruszki
• 1 łyżka mięty, posiekanej
• 1 łyżka kolendry, posiekanej
• 1 łyżka bazylii, posiekanej
• 1 łyżka szczypiorku, posiekanego
• 2 łyżki kaparów, posiekanych
• 5 filetów anchois
• 2 łyżeczki musztardy Dijon
• ½ szklanki oliwy z oliwek
• Świezo mielony pieprz
• 1 łyżka soku z cytryny
• 1 łyżeczka skórki z cytryny

Przygotowanie:

1. Nagrzej piekarnik do 200°C. Aby zrobić tarty, umieść wszystkie suche składniki na ciasto w misce i wymieszaj. Powoli dodaj letniej wody ciągle mieszając. Następnie dodaj oliwę z oliwek. Jeśli ciasto jest zbyt mokre, dodaj mąki. Ugniataj ciasto aż będzie gładkie i elastyczne – około 15 minut. Umieść ciasto powrotem w misce, posmaruj wierzch oliwą z oliwek, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce aby wyrosło.
2. Gdy ciasto zwiększy swoją objętość dwa razy, podziel je na cztery równe części. Utwórz z każdej porcji okrąg i załóż brzegi. Umieść je na gorącej tacy do pieczenia, ponakłuwaj widelcem. Piecz przez 6 minut i odstaw do ostygnięcia.
3. Nagrzej piekarnik do 220°C. Podziel kulik sera mozzarella I pomidorki cherry pomiędzy tarty. Dopraw solą i pieprze, skrop oliwą z oliwek. Piecz tarty przez 10 minut, aż będą złociste i chrupiące.
4. Gdy tarty będą w piekarniku przygotuj salsę. W blenderze połącz anchois i czosnek, dodaj bazylię, pietruszkę i kolendrę. Następnie dodaj połowę kaparów, musztardę Dijon, skórkę z cytryny i blenduj dalej. Na samym końcu dodaj oliwę z oliwek i pozostałe kapary, tak aby nie były całkiem zmiksowane. Gdy tarty będą gotowe, wyjmij je z piekarnika, dodaj łyżkę salsy i posyp parmezanem. Podawaj gorące.

Sałatka ze świeżych owoców z miodowo-waniliowym jogurtem
Ina Garten: ,,Bosonoga Contessa – powrót do klasyki”

Sałatka ze świeżych owoców z miodowo-waniliowym jogurtem_Ina Garten

Składniki:
• 500ml naturalnego jogurtu
• 2 łyżki miodu naturalnego
• ½ łyżeczki esencji waniliowej
• Ziarenka z połowy laski wanilii
• Sok z połowy pomarańczy
• 1 banan, pokrojony w plasterki
• 400g borówki amerykańskiej
• 400g malin
• 400g truskawek, pokrojonych w połówki
• 1 kiść bezpestkowych winogron, pokrojonych na pół

Przygotowanie:
1. Połącz jogurt z miodem i wanilią.
2. Do banana w dużej misce dodaj sok z pomarańczy, a następnie wsyp resztę owoców. Delikatnie wymieszaj.
3. Podawaj w małych miseczkach w dodatkiem jogurtu.

Po więcej inspiracji kulinarnych zapraszamy na www.foodnetwork.pl



FORUM - bieżące dyskusje

nadprzyrodzone zdolności?
Mój kot też zawsze słyszy jak podjeżdża samochód i już stoi przy drzwiach...
Jak przygotować się do pracy w ogro…
Ja robię sama tyle,ile mogę - nie ma opcji, żeby płacić komuś
nadprzyrodzone zdolności?
Psy czują np. że właściciel przyjedzie.... Na mnie czekał co piątek po 16.30 i...
Jak przygotowujecie wieczory panien…
Chyba lepiej się wyspać przed weselem - i coraz więcej osób tak robi...
Warning: Undefined property: stdClass::$files in /data/www/urodaizdrowie.pl/web/wp-content/plugins/wp-hummingbird/core/modules/minify/class-minify-group.php on line 1429 Warning: Trying to access array offset on value of type null in /data/www/urodaizdrowie.pl/web/wp-content/plugins/wp-hummingbird/core/modules/minify/class-minify-group.php on line 1429 Warning: Attempt to read property "error" on null in /data/www/urodaizdrowie.pl/web/wp-content/plugins/wp-hummingbird/core/modules/minify/class-minify-group.php on line 1429 Warning: Undefined property: stdClass::$files in /data/www/urodaizdrowie.pl/web/wp-content/plugins/wp-hummingbird/core/modules/minify/class-minify-group.php on line 1433 Warning: Trying to access array offset on value of type null in /data/www/urodaizdrowie.pl/web/wp-content/plugins/wp-hummingbird/core/modules/minify/class-minify-group.php on line 1433 Warning: Undefined array key "hash" in /data/www/urodaizdrowie.pl/web/wp-content/plugins/wp-hummingbird/core/modules/minify/class-minify-group.php on line 1259 Warning: Undefined array key "response" in /data/www/urodaizdrowie.pl/web/wp-content/plugins/wp-hummingbird/core/modules/minify/class-minify-group.php on line 1274 Deprecated: stripslashes(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /data/www/urodaizdrowie.pl/web/wp-content/plugins/advanced-custom-fields-pro/pro/blocks.php on line 1078 Warning: Undefined array key "type" in /data/www/urodaizdrowie.pl/web/wp-content/plugins/wp-hummingbird/core/modules/minify/class-minify-group.php on line 1340 Warning: Undefined array key "response" in /data/www/urodaizdrowie.pl/web/wp-content/plugins/wp-hummingbird/core/modules/minify/class-minify-group.php on line 1377