2/3 szklanki octu balsamicznego
2/3 szklanki czerwonego wina
1 kg warzyw: pomidory, marchew, rzodkiewki, pokrojone w plasterki lub na ćwiartki
2 łyżki oliwy z oliwek
1/4 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki soli
kilka plasterków bekonu
1 gałązka cząbru, posiekana
Przygotowanie:
Połączyć ocet balsamiczny i czerwone wino w średnim garnku i gotować na wolnym ogniu, aż płyn się zredukuje do 1/4 szklanki (ok. 25 min.). Delikatnie pokropić warzywa oliwą z oliwek. Posypać pieprzem i solą. Grillować do lekko złotego koloru (marchew, rzodkiewki – około 10 minut, cebulę – około 5 minut, pomidory – 2 min., na 1 stronie). Plastry bekonu grillować jedynie do podgrzania. Przenieść wszystkie grillowane warzywa i bekon na półmisek, skropić 2-3 łyżkami glazury i posypać pikantnymi przyprawami.