Kurczak z cytryną i imbirem

23 marca 2015, dodał: www.zyjezebyjesc.pl
Artykuł zewnętrzny

 

2 skrzydełka i 2 podudzia

2 cytryny

5 cm imbiru

2 łyżki oleju kokosowego

sól i pieprz

 

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C
  2. Obieramy imbir i kroimy w drobną kostkę
  3. Parzymy cytrynę, szorujemy je dokładnie i ścieramy skórkę z jednej z nich
  4. Układamy kurczaka w naczyniu żaroodpornym i skrapiamy go sokiem z cytryny
  5. Drugą cytrynę kroimy w plasterki i układamy na kurczaku i w naczyniu
  6. Imbirem posypujemy po mięsie
  7. Dolewamy wodę, tak by zakryć całego kurczaka
  8. Pieczemy, ok 60 minut, aż skórka się zarumieni

kuuu

 

Autorka przepisu, www.zyjezebyjesc.pl, prowadzi bloga pod tą samą nazwą. Proponuje dania klasyczne i nowatorskie, idealnie oddającej jej motto życiowe „Pamiętaj zdrowo nie znaczy katorżniczo, bo życie jest, między innymi po to, żeby jeść”

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz