Ślimaczki z pesto i pieczarkami

11 marca 2015, dodał: klorus
Artykuł zewnętrzny

Składniki

opakowanie ciasta francuskiego
pesto pomidorowego
tabasco
6 dużych pieczarek
łyżka masła klarowanego
sól, biały pieprz, oregano
kilka plastrów szynki
ser żółty tarty
jajko

  • Sposób przygotowania
    Pieczarki myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i przesmażamy na nim pieczarki. Doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem.
    Ciasto rozwijamy i smarujemy równomiernie pomidorowym pesto. Skrapiamy tabasco.
    Układamy kilka plasterków szynki, a na nich równomiernie pieczarki. Całość posypujemy startym serem.
    Zwijamy ściśle w rulon. Kroimy n plastry grubości 1cm. Rozkładamy na papierze do pieczenia zachowując odległości między ślimaczkami. Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim wierzch ślimaczków. Posypujemy oregano.
    Pieczemy w 210 stopniach C przez 12-14 minut.