Zupa z selera naciowego, pora i pietruszki
Artykuł zewnętrzny
- 1 litr bazy do zupy
- 1 duża pietruszka
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 por
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 pęczka posiekanego koperku
- 8 łyżek pestek z dyni
- pieprz do smaku
- sól do smaku
1. Zagotowujemy bazę do zupy
2. Selera myjemy i kroimy na cienkie kawałki
3. Pietruszkę myjemy i kroimy na kawałki (ok. 1 cm)
4. Pora myjemy i kroimy cieniutko
5. Do bazy dodajemy selera, pietruszkę i pora
5. Przyprawiamy curry, pieprzem i solą
6. Zagotowujemy. Zmniejszamy ogień na najmniejszy i gotujemy przez ok. 20 minut
7. Koperek myjemy i szatkujemy
8. Na 5 minut przed końcem gotowania zupy, prażymy pestki dyni na patelni
Autorka przepisu, www.zyjezebyjesc.pl, prowadzi bloga pod tą samą nazwą. Proponuje dania klasyczne i nowatorskie, idealnie oddającej jej motto życiowe „Pamiętaj zdrowo nie znaczy katorżniczo, bo życie jest, między innymi po to, żeby jeść”