Cukiniowe kotlety
Artykuł zewnętrzny
- 3 cukinie
- pęczek natki
- 10 listków mięty
- 2 średnie cebule
- skórka z cytryny
- 3 jajka
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki pestek ze słonecznika
- 1/2 łyżki ostropestu
- olej kokosowy
- sól do smaku
- pieprz do smaku
1. Ścieramy na tarce o grubych oczkach cukinię i odciskamy wodę
2. Mielimy siemię, pestki oraz ostropest i dodajemy je do cukinii
3. Dodajemy posiekaną natkę, miętę, pokrojoną drobno cebulę, skórkę z cytryny, jajka, sól i pieprz
4. Dokładnie mieszamy
5. Placki smażymy na rozgrzanym oleju, aż będą złociste
Autorka przepisu, www.zyjezebyjesc.pl, prowadzi bloga pod tą samą nazwą. Proponuje dania klasyczne i nowatorskie, idealnie oddającej jej motto życiowe „Pamiętaj zdrowo nie znaczy katorżniczo, bo życie jest, między innymi po to, żeby jeść”