Dania z makaronem Penne Rigate

24 lutego 2015, dodał: trendy_news
Artykuł zewnętrzny

Teoretycznie wiosenna energia coraz bliżej. Jednak zimowy spadek formy cały czas daje nam się we znaki. Krótsze dni i niskie temperatury to wyzwania, którym trzeba sprostać. Czego unikać, co można wykorzystać? Pokazujemy, jak nie popaść w marazm i przygotować się do nadejścia wiosny!

Dużo cukru!

Według zaleceń WHO 50 do 60% energii organizm człowieka powinien uzyskiwać ze spożycia cukrów. Dobra wiadomość dla łasuchów? Nie do końca. Chodzi bowiem przede wszystkim o cukry złożone (obecne m.in. w makaronie), a nie o cukry proste, którymi przeładowuje się napoje gazowane, cukierki, czekoladki i inne łakocie. Skrobia zawarta w makaronie, jest doskonałym źródłem energii. Ze względu na dłuższy proces przyswajania [niż w przypadku cukrów prostych] dostarcza nam energii przez kilka godzin, a nie jak w przypadku batonika, który jest zastrzykiem energii na krótko – mówi Marta Martys, Marketing Manager Barilla.

Dużo ruchu!

Wspierany odpowiednim pokarmem organizm z większą łatwością zebrać do aktywności fizycznej. A jak wiadomo, sport to zdrowie. Regularne ćwiczenie nie tylko poprawia kondycję, lecz także zapewnia dobre samopoczucie i spokój ducha. Podczas intensywnego wysiłku produkowana jest endorfina, zwana hormonem szczęścia, która powoduje, że z czasem nie sposób żyć bez ruchu. Należy pamiętać jednak, by intensywny trening łączyć z odpowiednią dietą. Poniżej znajduje się przykładowy przepis na danie, które zapewni odpowiednią ilość energii na aktywny dzień.

 

Penne Rigate w kremie brokułowym, z gotowaną szynką i serem ricotta:

Liczba porcji: 4

Wymagany czas: 25 minut

 

Wartości odżywcze na 1 porcję przygotowaną według tego przepisu:

Wartość energetyczna: 482Kcal – 2015Kj

– Białko 20g

– Węglowodany 69g

– Tłuszcze 14g

 

Składniki:

Penne Rigate Barilla 400 g

brokuły 150 g

mleko pełnotłuste 100 ml

szynka gotowana 100 g

świeży ser ricotta 50 g

oliwa z oliwek Extra Vergine 30 g

sól do smaku

 

Przygotowanie:

  1. Do wrzącej wody dodaj brokuły. Gotuj przez 5 minut. Wyjmij i zmiksuj ze szczyptą soli, niewielką ilością oliwy i mlekiem.
  2. Gotowaną szynkę pokrój w cienkie paski długości ok. 4 cm. Podsmaż troszkę na patelni,
    aby była lekko chrupiąca.
  3. Ugotuj Penne Rigate Barilla w dużej ilości osolonej wody. Odcedź, kiedy będą jeszcze twardawe, i dodaj do kremu brokułowego. Dodaj ser ricotta i przez dwie minuty mieszaj na patelni. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z szynką jako przybraniem.

file1424796312



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Motyle w obiektywie
Gdzie one latają o tej porze roku? Ja ich w moich okolicach nie spotykam....
Motyle w obiektywie
https://w.fotka.com/024/123/2e6b905b31.jpg https://w.fotka.com/024/123/9ea41a32b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/830abd9232.jpg https://w.fotka.com/024/123/38604270b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/ebb4908516.jpg Rusałka Kratkowiec - Araschnia levana. Wiosenna szata barwna.
Błąd lekarski?
Nie bardzo wierzę , że coś nie działa bo to taki organizm....
Multicooker: Philipsa czy Redmonda?
Ja nie mam i jakoś żyję ☺