Oryginalne karnawałowe przekąski

27 stycznia 2015, dodał: Tree
Artykuł zewnętrzny

Karnawał to idealny czas na smaczne, drobne przekąski, które zachwycą gości bogactwem smaków i formą podania. Najlepiej sprawdzą się te typu finger food – lekkie, szybkie w przygotowaniu, i co najważniejsze – jedzone nie przy użyciu talerzy i sztućców, a palcami.

Finger food cieszą się coraz większą popularnością i słusznie, ponieważ doskonale sprawdzają się podczas większości imprez, zwłaszcza domowych. Ich rodzaj, różnorodność smaków i sposób podania zależy wyłącznie od nas. Mogą przybrać formę tradycyjnych koreczków, tartinek, roladek czy warzywnych przekąsek. Najważniejsze, aby na stole znalazło się coś dla każdego. Nie zapominajmy też o dipach, które podkreślą smak przekąsek i będą ciekawym dodatkiem do całości.

W pomysłach na finger food można przebierać. Poniżej serwujemy propozycje z dodatkiem sosów – TABASCOÒ i Kikkoman, które powinny w pełni zadowolić nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Szaszłyki z kurczakiem i dipem z avokado i sosem TABASCOÒ

Marynata – składniki:

½ szklanki soku pomarańczowego

1 ½ łyżeczki sosu TABASCOÒ Brand Original

1 łyżeczka posiekanego czosnku

1 ½ łyżeczki soku z limonki

2 łyżki stołowe posiekanej kolendry

1 łyżka stołowa posiekanej białej cebuli

2 łyżeczki sosu sojowego Kikkoman

1 łyżeczka soli

4 piersi kurczaka pokrojone w kostki (łącznie 36 kawałków)

Dip – składniki:

1 średnie dojrzałe avokado

½ szklanki śmietany

1  łyżka stołowa posiekanej kolendry

1 ½ łyżeczki soku z limonki

3 łyżeczki sosu TABASCOÒ Brand Green Jalapeno Pepper Sauce

1/3 łyżeczki soli

3 łyżki oliwy z oliwek

12 pokrojonych w kwadraty kawałków białej cebuli (ok. połowy cebuli)

12 pokrojonych w kwadraty kawałków zielonej papryki  (ok. połowy papryki)

12 pokrojonych w kwadraty kawałków czerwonej papryki  (ok. połowy papryki)

 

Sposób przygotowania:

Wymieszaj wszystkie składniki marynaty w dużej misce (naczyniu) do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj kawałki kurczaka. Dobrze wymieszaj i odstaw na 30 do 60 minut.

Podczas gdy kurczak marynuje się zmiksuj wszystkie składniki dipu, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Na patyczki do szaszłyków nałożyć kolejno pokrojone wcześniej warzywa: czerwoną paprykę, następnie kurczaka, cebulę, kurczaka i zieloną paprykę. W identyczny sposób przygotuj pozostałe porcje. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz prze ok. 30 minut. Po czym przełóż szaszłyki na drugą stronę i piecz przez kolejne 30 minut. Podawaj z dipem z avokado.

 

Bruschetta z serem halloumi i sosem Teriyaki Kikkoman

Składniki:

120 ml (8 łyżek stołowych) sosu Teriyaki Kikkoman

150 g sera halloumi pociętego 1cm plastry

10 ml (2 łyżeczki) oliwy z oliwek

8 kromek ciabatty

1 ząbek czosnku

100 g świeżego szpinaku

4 aromatyczne pomidory doprawione pieprzem

 

Sposób przygotowania:

Wlej marynatę do płaskiego naczynia całkowicie zanurzając w niej kawałki sera, dzięki czemu wzbogacimy i podkreślimy jego smak. Wetrzyj oliwę w kromki ciabatty i ułóż na rozgrzanej patelni, aż delikatnie zarumienią się. Zdejmij kromki ciabatty z patelni i natrzyj je ząbkiem czosnku. W drugim naczyniu podgrzej łyżeczkę oliwy z oliwek, dodaj liście szpinaku i marynuj do momentu, aż delikatnie zwiędnął następnie zdejmij je z ognia. Aby przygotować ciabattę, połóż na każdą kromkę liść wcześniej przygotowanego szpinaku, na który połóż dwa plastry pomidora i na samym końcu plaster marynowanego sera halloumi. Ułóż na blasze i włóż do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 5-7 minut, albo do momentu kiedy ser zacznie się roztapiać.

Smacznego!

Więcej informacji: www.develey.pl

 

file1422319539