Szybki i prosty sposób na świąteczne pierniczki
Witajcie Kochani!
Dzisiaj w moim domu było wielkie pieczenie pierników. Jest ich całe mnóstwo, bo jak już Wam zdradzałam, w tym roku każdy gość otrzyma serce z piernika. Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie to pieczenie zawsze jest świetną zabawą. Poniżej tak, jak obiecywałam na facebook’u, dzielę się z Wami sprawdzonym przepisem i moimi efektami.
Przepis na świąteczne pierniczki:
– 2 szklanki mąki
– 2 łyżki miodu
– 3/4 szklanki cukru
– 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
– 1/2 torebki przyprawy do piernika
– 1 łyżka masła
– 1 jajko
– trochę letniego mleka
Do mąki dodajemy rozpuszczony, gorący miód i mieszamy nożem. Dodajemy cukier, sodę, przyprawy. Następnie masło i jajko. Zagniatamy ciasto dolewając po trochu mleka. Konsystencja ciasta ma być podobna do ciasta kruchego. Rozwałkowujemy zagniecione ciasto na ok. 1 cm i wycinamy kształty. Pieczemy ok. 10-15 min. w 180 stopniach.
Mleka dodajemy niewiele, dosłownie tyle, aby sypkie składniki się połączymy. Jeśli dodamy za dużo, ciasto będzie za rzadkie. Pierniki po wyjęciu z piekarnika będą miękkie, ale po chwili stwardnieją, dzięki dodatkowi miodu. Jeśli chcecie je szybciej zmiękczyć, połóżcie je na polu, gdzie będą chłonąć wilgoć z powietrza lub przy jabłkach.
A teraz moje efekty:
Jak Wasze świąteczne wypieki? :))
więcej na: http://zakrecona-na-wlosy.blogspot.com/