Makiełki z bułek

24 grudnia 2021,
dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

makielkiskładniki:

50 dag maku
25 dag masła
30 dag bakalii
5 czerstwych kajzerek
3 jaja
skórka otarta z cytryny
3 łyżki miodu
1/2 litra mleka
cukier
Mak opłukać na sicie, osączyć (można też wykorzystać gotowy z puszki), zalać w miseczce zimną wodą i odstawić na 24 h. Następnie sparzyć, osączyć i trzykrotnie zmielić. Bakalie drobno posiekać, masło roztopić i gorące wlać do maku, dodac żółtka, miód, skórkę z cytryny i bakalie, doprawić do smaku cukrem. Bułki pokroić w kostkę, zalać gorącym mlekiem, gdy nasiąkną dodać do maku, ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z masą makową. Całość przełożyć do salaterki i schłodzić.



FORUM - bieżące dyskusje

Samotne wakacje - jak je spędzić?
Można też korzystać z hosteli i pokojów wieloosobowych. Tam płaci się za łóżko,...
Gry, zabawy, skecze w domu, na impr…
O jejku, jak dawno w to nie grałam. Na imprezę idealne, bo rozgrywki krótkie....
Problemy z roślinkami
Ciekawa kompozycja te dwa kwiaty razem. Nie pomyślałabym o tym, bo wydawać by...
Dobry tusz z silikonową szczoteczką…
Kupiłam niedawno tusz do rzęs z olejkiem. Taki w zielonym pojemniczku. Nie miałam względem...