Makiełki z bułek

24 grudnia 2021, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

makielkiskładniki:

50 dag maku
25 dag masła
30 dag bakalii
5 czerstwych kajzerek
3 jaja
skórka otarta z cytryny
3 łyżki miodu
1/2 litra mleka
cukier
Mak opłukać na sicie, osączyć (można też wykorzystać gotowy z puszki), zalać w miseczce zimną wodą i odstawić na 24 h. Następnie sparzyć, osączyć i trzykrotnie zmielić. Bakalie drobno posiekać, masło roztopić i gorące wlać do maku, dodac żółtka, miód, skórkę z cytryny i bakalie, doprawić do smaku cukrem. Bułki pokroić w kostkę, zalać gorącym mlekiem, gdy nasiąkną dodać do maku, ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z masą makową. Całość przełożyć do salaterki i schłodzić.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Motyle w obiektywie
Gdzie one latają o tej porze roku? Ja ich w moich okolicach nie spotykam....
Motyle w obiektywie
https://w.fotka.com/024/123/2e6b905b31.jpg https://w.fotka.com/024/123/9ea41a32b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/830abd9232.jpg https://w.fotka.com/024/123/38604270b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/ebb4908516.jpg Rusałka Kratkowiec - Araschnia levana. Wiosenna szata barwna.
Błąd lekarski?
Nie bardzo wierzę , że coś nie działa bo to taki organizm....
Multicooker: Philipsa czy Redmonda?
Ja nie mam i jakoś żyję ☺