Medaliony z dziczyzny
Porcja dla: 4 osób
Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 30 min
Składniki:
• 500 g medalionów z dziczyzny
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 50 ml soku z czarnej porzeczki
• 100 ml czerwonego wina
• 25 ml likieru z czarnych porzeczek
• 1 Bulionetka do duszonego kurczaka Knorr
• 1 łyżeczka śmietany
• czarny pieprz
• 100 g czarnej porzeczki
• 100 ml wina
Sposób przygotowania:
1. Na bardzo rozgrzany olej dodaj kawałki dziczyzny. Radzę, aby myśleć o 12 kawałkach mięsa jak o tarczy zegara. To najprostszy sposób, aby zapamiętać, który z nich smaży się najdłużej. Obróć mięso w kolejności, w której je umieściłaś na patelni. Usmaż mięso zgodnie z preferencjami – w zależności, czy lubisz średnio wysmażone, itd. Kiedy mięso jest usmażone, trzymaj je na małym ogniu, aby podtrzymać ciepło.
2. Wlej tłuszcz na patelnię. Dodaj likier, czerwone wino, sok z czarnej porzeczki. Dopraw do smaku pieprzem.
3. Doprowadź do wrzenia. Gotuj, aż objętość zmniejszy się o połowę i całość zgęstnieje.
4. Rozpuść w sosie bulionetkę Knorr dla podkreślenia smaku.
5. Na koniec dodaj do sosu śmietanę. Dodaj czarne porzeczki i podgrzej łagodnie.
6. Ułóż kawałki dziczyzny w półmisku, polej czerwonym winem i sosem z czarnej porzeczki.