Doniesienia z konferencji Europejskiej Federacji Stowarzyszeń Dietetyków (EFAD)

24 października 2014, dodał: OnBoardPublicRelations
Artykuł zewnętrzny

Niskokaloryczne substancje słodzące, cukier, nawodnienie i równowaga energetyczna to jedne
z najszerzej omawianych tematów podczas konferencji Europejskiej Federacji Stowarzyszeń Dietetyków (EFAD), która odbyła się w Atenach w dniach 9-12 października 2014 r. Zachęcamy do zapoznania się z najciekawszymi doniesieniami z konferencji!

SŁODKI SMAK: NISKOKALORYCZNE SUBSTANCJE SŁODZĄCE I CUKIER

  • Ludzie wybierający produkty słodzone niskokalorycznymi substancjami odżywiają się
    w bardziej zbilansowany sposób.
    Dowody naukowe wykazują, że osoby stosujące słodziki jedzą zdrowiej – włączają do diety produkty pełnoziarniste, owoce i warzywa oraz produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu.
  • Niskokaloryczne substancje słodzące nie zwiększają apetytu na słodkie pokarmy. Liczne przeprowadzone badania wykazały, że obawy, iż niskokaloryczne substancje słodzące mogą zwiększać apetyt na słodkości, są nieuzasadnione.
  • Sięganie zarówno po wodę, jak i napoje zawierające niskokaloryczne  substancje słodzące wspomaga odchudzanie skuteczniej niż picie wyłącznie wody. Randomizowane badanie kliniczne porównujące wpływ wody i napojów dietetycznych na utratę wagi dowiodło, że osoby odchudzające się, które piły zarówno wodę, jak i napoje dietetyczne, chudły nieznacznie (choć statystycznie istotnie) więcej niż osoby, które piły tylko wodę.

RÓWNOWAGA ENERGETYCZNA I KONTROLA WAGI

  • Diety pomagają schudnąć, ale nie sprzyjają w utrzymaniu stabilnej masy ciała. Badania naukowe wykazują, że wszystkie diety początkowo pomagają schudnąć i wykazują w tym zakresie podobną skuteczność. Utrata wagi jest jednak zdecydowanie łatwiejsza niż jej utrzymanie na stabilnym prawidłowym poziomie.
  • Jedz mądrze i prowadź aktywny styl życia, aby być zdrowym. Ograniczanie ilości spożywanego jedzenia i dostarczanych wraz z nim kalorii nie jest zgodne z biologią człowieka. Rozsądniej jest dbać o regularną aktywność fizyczną, spalając tym samym większą liczbę kalorii.
  • Aktywność fizyczna przyspiesza metabolizm. Regularne ćwiczenia pozwalają  efektywniej przetwarzać cukier – profesjonalni sportowcy to osoby, które spożywają największe ilości cukru, a jednocześnie nie cierpią na schorzenia metaboliczne.

NAWODNIENIE

  • Nie ma dobrego i złego jedzenia – istnieje tylko dobra lub zła dieta. Porady dotyczące nawodnienia powinny pojawiać się w szerokim kontekście odżywiania. Amerykańska Akademia Żywienia i Dietetyki podkreśla rolę utrzymywania „równowagi spożywanej żywności i napojów oraz potrzeb energetycznych”. To lepsze rozwiązanie niż  koncentracja na poszczególnych produktach spożywczych lub posiłkach.
  • Dzięki odpowiedniemu nawodnieniu uprawianie aktywności fizycznej staje się prostsze. Nawodnienie jest  równie ważne dla sportowców, jak i dla każdego, kto prowadzi aktywny tryb życia. Badania przeprowadzone przez fizjologa, prof. Rona Maughana z Loughborough University w Wielkiej Brytanii wykazały bezpośredni związek między nieznacznym odwodnieniem a postrzeganym poziomem wyczerpania – jeśli ktoś rozpoczyna ćwiczenia będąc już lekko odwodnionym lub odwodni się w trakcie ćwiczeń, postrzega je jako trudniejsze i szybciej się poddaje.
  • Odwodnienie jest szczególnie niebezpieczne dla osób starszych. Odwodnienie w podeszłym wieku może prowadzić do wielu problemów, w tym do zakażeń układu moczowego, odleżyn czy zaparć, dlatego opiekunowie i pracownicy służby zdrowia powinni stale pamiętać o konieczności zaopatrzenia w wodę i napoje osób starszych, najlepiej w postaci, która ułatwia im picie (na przykład kubki „niekapki”, małe butelki).