Szal, apaszka

20 marca 2010, dodał: madzia
Artykuł zewnętrzny

Szal wełniany
Pierzemy go delikatnie w wodzie wywarem bluszczu. W celu ożywienia wyblakłych ciemnych kolorów zanurzamy w wywarze szal na kilka godzin, po czym normalnie pierzemy i płuczemy. Prasujemy na wilgotno słaba rozgrzanym żelazkiem, podkładając pod spód gazetę.
Szal tiulowy
Gdy pierzemy go w misce z mydlinami.  Płuczemy wodą z dodatkiem octu. Jedwabna apaszka
Pierzemy delikatnie w zimnych mydlinach i płuczemy wodą z dodatkiem soku z cytryny lub odrobiny octu. Chcąc nieco usztywnić apaszkę do ostatniej wody do płukania dodajemy kostkę cukru. Suszymy apaszkę bez wyżymania. W ręczniku fortte, prasujemy na wilgotno, minimalnie rozgrzanym żelazkiem.