Miętus z koperkiem :

19 marca 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Miętus to jedna z najsmaczniejszych ryb słodkowodnych jakie zdarzyło mi się jeść .

Czas : 1 godzina

Składniki :

30 dag miętusa – najlepiej dzielić go na dzwonka

3 łyżki masła

2 łyżki oleju

1/3 szklanki pokrojonego koperku + gałązki kopru ( 3-4 )

sól

pieprz mielony

sok z cytryny

Dzwonka z miętusa posolić , skropić sokiem z cytryny i zostawić na 30 minut .Na patelni rozgrzać olej z masłem – wrzucić gałązki kopru i obsmażać je 2 minuty . Wyjąć – włożyć rybę i smażyć na rumiano obracając w trakcie smażenia . Wsypać pokrojony koper. Skropić sokiem z cytryny i posypać mielonym pieprzem .Przykryć i dusić rybę pod przykryciem ok. 5 minut .

Podawać ze ziemniakami z wody ( najlepiej młodymi ) – tłuszczyk od smażenia podawać osobno .

file1269017605