Miętus z koperkiem :
Artykuł zewnętrzny
Miętus to jedna z najsmaczniejszych ryb słodkowodnych jakie zdarzyło mi się jeść .
Czas : 1 godzina
Składniki :
30 dag miętusa – najlepiej dzielić go na dzwonka
3 łyżki masła
2 łyżki oleju
1/3 szklanki pokrojonego koperku + gałązki kopru ( 3-4 )
sól
pieprz mielony
sok z cytryny
Dzwonka z miętusa posolić , skropić sokiem z cytryny i zostawić na 30 minut .Na patelni rozgrzać olej z masłem – wrzucić gałązki kopru i obsmażać je 2 minuty . Wyjąć – włożyć rybę i smażyć na rumiano obracając w trakcie smażenia . Wsypać pokrojony koper. Skropić sokiem z cytryny i posypać mielonym pieprzem .Przykryć i dusić rybę pod przykryciem ok. 5 minut .
Podawać ze ziemniakami z wody ( najlepiej młodymi ) – tłuszczyk od smażenia podawać osobno .