Kotleciki mielone na patyczku
Trochę odmiany w przyrządzaniu mielonego . Ogólnie u mnie w rodzinie wszyscy lubią kotlety mielone . Żeby nie było ciągle tak samo trochę pomieszałam różne przepisy i wyszły niby szaszłyki z mielonego .
Czas : 30 minut
Składniki :
½ kg mięsa mielonego ( użyłam drobiowe )
2 duże cebule
mielony pieprz
sos sojowy
bułka tarta
18 średnich pieczarek
12 grubszych plastrów z ogórka ( nie obranego )
12 kawałków czerwonej papryki
majeranek
1 jajko
1 łyżka masła
olej do smażenia
Cebulę pokroić drobno i usmażyć na rumiano na łyżce oleju. Dodać do mięsa .Wymieszać mięso z cebulą ,1/2 szklanki bułki tartej , jajkiem .Doprawić sosem sojowym , pieprzem , majerankiem .Uformować 12 małych kotlecików i obtoczyć je w bułce tartej . Na patelni rozgrzać olej . Usmażyć kotleciki na rumiano ( przewracając kilkakrotnie z jednej na drugą stronę ). Na drugiej patelni usmażyć w tym czasie pieczarki .Gdy pieczarki będą już gotowe zdjąć je z patelni a na tłuszczu podsmażyć paprykę i ogórka .Na patyczki nabijać pieczarkę , kotlecik, paprykę , ogórek , pieczarkę ,kotlecik , paprykę , ogórek , pieczarkę . Przed podaniem podgrzać w rozgrzanym piekarniku lub na patelni .