Maseczki odżywcze (regenerujące) dostarczają odpowiednich składników odżywczych. Polepszają ukrwienie skóry, stymulują proces odnowy komórkowej, wygładzają zmarszczki. Są polecane do cery suchej i wrażliwej oraz zmęczonej, dojrzałej, zwiotczałej, ze zmarszczkami. Już po kilku minutach efekt jest widoczny. Skóra staje się gładka i świeża.
Przykładowe domowe receptury na maseczki odżywcze:
Maseczka z awokado:
Małe dojrzałe awokado zmiksować na jednolitą masę z 2 łyżkami naturalnego jogurtu. Dodać 3 krople witaminy A. Zmyć po 20 min. Polecana szczególnie do cery suchej i odwodnionej. Owoce awokado obfitują w substancje odżywcze – witaminę A, B complex, C ,E ,H ,K, kwas foliowy, dodatkowo minerały magnezu, miedzi, żelaza, potasu, wapnia i wiele innych pierwiastków śladowych.
Maseczka z płatków owsianych:
3 łyżki płatków owsianych zalać 3 łyżkami wrzącej wody, przykryć, odstawić w chłodne miejsce do ostygnięcia. Kiedy płatki napęcznieją i papka stanie się letnia, wymieszać ją z łyżką płynnego miodu. Maseczkę nałożyć na twarz, szyję oraz dekolt. Po 20 min. zmyć ją letnią wodą, a następnie spłukać skórę strumieniem zimnej wody. Płatki owsiane spośród wszystkich płatków mają największą wartość odżywczą. Zawierają najwięcej składników mineralnych, takich jak: żelazo, magnez, cynk, a także witamin z grupy B. Zawierają również dużo witaminy E.
Maseczka z banana
Zmiksować pół banana. Wymieszać go z żółtkiem i łyżeczką płynnego miodu. Nałożyć na twarz na 20 min., a następnie zmyć letnią wodą. Banany zawierają znaczne ilości beta-karotenu, witamin z grupy B, a także witaminę C oraz wiele minerałów i pierwiastków śladowych, jak np. potas, magnez i selen, miedź, cynk, selen, fluor, mangan i jod.
Maseczka z ziemniaka
Ugotować ziemniak w łupinie, po obraniu rozgnieść go, zmieszać z odrobiną mleka lub jogurtu naturalnego i jednym żółtkiem. Nałożyć na twarz i pozostawić na 20 min. Maseczka wygładza, odżywia i uelastycznia wiotczejącą skórę.
Maseczka z mięty
3 łyżki wysuszonej mięty zmieszać z kilkoma łyżkami świeżego jogurtu naturalnego. Rozprowadzić papkę na twarzy. Po 10 min. umyć twarz chłodną wodą. Mięta odżywia cerę i poprawia krążenie. Szary naskórek odzyskuje zdrowy wygląd.
Maseczka z winogron i siemienia
Rozgnieć kilka obranych ze skórki winogron, dodać łyżeczkę rozgotowanego siemienia lnianego. Papkę położyć na twarz i szyję. Po 20 min. zmyć letnią wodą. Maseczka uelastycznia, wygładza i rozjaśnia dojrzałą, zmęczoną cerę.
Maseczka z drożdży i marchewki:
Drożdże rozdrobnić w mleku i dodać utartą marchew, pokropić oliwą i wszystko utrzeć na papkę. Nałożyć na 20 min. Zdjąć i umyć twarz ciepłą wodą.
Maseczka z malin
Oprócz wspaniałego smaku, maliny również potrafią doskonale odżywić skórę, ponieważ zawierają całą masę witamin (A, E, B2, PP) oraz sole mineralne. Niezwykle prosty preparat odżywczy można przygotować z rozgniecionych malin wymieszanych z otrębami pszennymi, żółtkiem i miodem. Papkę położyć na twarz i szyję. Po 20 min. zmyć letnią wodą.
Maseczka z fasoli
Do cery suchej. Fasolę (dowolnej odmiany) ugotować na miękko. Odcedzić, rozgnieść na miazgę. Dodać łyżkę oliwy z oliwek i dokładnie wymieszać. Nakładać ciepłą maseczkę na twarz na 20 min. Po tym czasie zmyć ciepłą wodą.
Maseczka z twarogu
Dwie łyżki świeżego twarogu wymieszać z jedną łyżką płynnego miodu. Tak przygotowaną papkę nałożyć starannie na twarz. Zmyć letnią wodą po ok. 20 min. Potem delikatnie wklepać krem odżywczy.
Maseczka maślankowa
Likwiduje obrzmienia, odżywia i rozjaśnia skórę. W schłodzonej w lodówce maślance zmoczyć dwa płatki kosmetyczne, przetrzeć twarz i położyć je na powiekach. Gdy przestaną chłodzić, zmienić je na nowe. Potem przemyć oczy letnią wodą przegotowaną.
Maseczka majonezowa
1 żółtko, kilka kropel soku cytrynowego, oliwa z oliwek. Sok cytrynowy ucierać z żółtkiem, dodając oliwę tak długo aż powstanie majonez. Smarować nim twarz i szyję, a po pół godzinie zmyć ciepłą wodą. Maseczka odżywia i wygładza cerę, zwłaszcza suchą i szorstką.
Maseczka groszkowo-śmietankowa
Znakomicie matuje cerę, odżywia ją i lekko nawilża. 2 łyżki ugotowanego groszku (może być konserwowy), rozetrzeć widelcem na miazgę. Dodać łyżeczkę śmietanki i wymieszać, nałożyć papkę na twarz i po 15 min. zmyć ciepłą wodą.
Maseczka żółtkowo-witaminowa
Utrzeć żółtko, dodać kilka kropli witaminy A+B. Nałożyć na twarz i szyję na 15-20 min. Zmyć letnią, najlepiej przegotowaną wodą. Działa odżywczo na cerę suchą i wrażliwą.