Pyszniutkie oczy carycy

12 września 2014, dodał: Aktywna Mama
Artykuł zewnętrzny

Składniki:
1 galaretka
1 paczka biszkoptów

Jasne ciasto
6 białek
1 i 1/2 szkl cukru
1 szkl mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1/3 szkl oleju

Ciemne ciasto
6 żółtek
2 jajka
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/3 szkl oleju

Krem budyniowy
1 i 3/4 szkl mleka
1 budyń (Bez cukru)
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
1 kostka margaryny

Napar kawowy
2 łyżki kawy mielonej
1/2 szkl gorącej wody
1 łyżeczka cukru

Wykonanie

Ubić białka z cukrem na sztywną pianę. Dodać resztę składników jasnego ciasta i zmiksować .

W drugiej misce ubić żółtka i jajka z cukrem. Dodać mąkę, proszek, kakao i olej i również zmiksować.

Naprzemiennie nakładać ciasto na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 35 min. Ostudzić i przekroić ciasto na pół.

Ugotować budyń na mleku. Ostudzić. Dodać margarynę i zmiksować na jednolitą masę.

Rozpuścić galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu, ostudzić aż będzie gęsta jednak musi dać się ją nakładać łyżką.

Na jednej połowie ciasta rozprowadzić połowę masy budyniowej. Przygotować napar z kawy. Najlepiej jest użyć ekspresu aby nie było fusów. Następnie namaczać biszkopty w kawie i układać na kremie budyniowym. Na biszkopty nałożyć gęstniejącą galaretkę . Odstawić do lodówki aby całkiem zastygła.

Wyłożyć resztę kremu budyniowego i przykryć drugą połową ciasta.

Ja do naparu kawowego użyłam kawy rozpuszczalnej. Również było dobrze. Jeśli macie dużą blachę do ciasta o wymiarach 35cm/25cm to proponuję zrobić podwójną porcję masy budyniowej ponieważ jedna to zdecydowanie za mało. Jeśli chodzi jeszcze o budyń do masy budyniowej to ja użyłam tego z cukrem i nie dodawałam więcej cukru.

Ciasto wyszło pysznie i znikało w mgnieniu oka. Serdecznie polecam ten przepis i jeśli już zrobicie to pochwalcie się czy smakowało.

Pozdrawiam i życzę smacznego