Serdecznie dziękujemy wszystkim naszym Czytelnikom i Fanom na Facebooku za udział w zabawie konkursowej z książką „Dojrzała i szczupła” Wydawnictwa Feeria. Portal Uroda i Zdrowie ma ogromną przyjemność patronować nowemu tytułowi Magdaleny Makarowskiej. Nagrodami są oczywiście książki „Dojrzała i szczupła”.
ZADANIE KONKURSOWE: Podaj swój ulubiony i sprawdzony przepis na jesienną sałatkę.
Liczymy na komentarze autorskie, przepisy smaczne, zdrowe i kolorowe. Najbardziej lubimy receptury domowe, oryginalne i doprawione własnym gustem kulinarnym. Nie ma obowiązku dodawania zdjęć i prosimy nie kopiować fotek z własnych blogów. Podzielcie się swoimi przepisami i wygrajcie fantastyczną książkę z radami, podpowiedziami i przepisami autorstwa Magdaleny Makarowskiej.
ODPOWIEDZI prosimy wpisywać w komentarzach pod artykułem konkursowym na portalu lub Facebooku, dopuszczalne przesyłanie przepisów na adres [email protected] lub na redakcyjną skrzynkę FB. Regulamin konkursów portalu – TUTAJ
WARUNKIEM udziału w zabawie jest zamieszczenie autorskiego komentarza oraz polubienie strony FB Wydawnictwa Feeria. Mile widziane udostępnienie wpisu konkursowego.
LAUREACI KONKURSU:
Jesienią często na moim stole gości sałatka z dyni. Oto receptura:
Składniki – miseczka startej surowej dyni, garść suszonej żurawiny, garść rukoli, 10 pokrojonych małych pieczarek, 1 malutka cebula, starta, kilka czarnych oliwek, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa, ser feta, 2 łyżki oliwy z oliwek, kilka orzechów włoskich.
Żurawinę zalewam wrzątkiem i moczę przez 15 minut. Dynię myję, obieram i ścieram miąższ na tarce o dużych oczkach. Dodaję startą cebulę, pieprz i gałkę muszkatołową, dokładnie mieszam. Dodaję pieczarki, pokrojone oliwki i żurawinę oraz rukolę. Doprawiam. Polewam oliwą i delikatnie mieszam, posypuję fetą i tłuczonymi orzechami przed podaniem.
Weronika Czapla
Polecam sałatkę z kurczakiem, rydzami i majerankiem
Składniki: gotowane mięso z kurczaka, ok. 25 dag rydzów smażonych, cebula, 3-4 większe ogórki z octu, kukurydza słodka, 6 jajek ugotowanych na twardo, 2 ząbki czosnku, majonez, pieprz i sól do smaku, szczypta majeranku.
Przygotowanie sałatki: Rydze pokroić w plasterki i poddusić na maśle, tak aby były chrupiące. Cebulę, jajka i ogórki pokroić w kostkę. Mięso pokroić w małą kostkę. Majonez wymieszać z pieprzem, ziołami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wymieszać majonez z pozostałymi składnikami sałatki. Podawać schłodzone. Smacznego!
Ola Kaczmarek
Żółte na czerwonym goni po zielonym czyli sałatka z papryki
Potrzebne składniki: papryki: czerwona, żółta i zielona, 3 ogórki małosolne lub lekko kiszone, kukurydza z puszki, 2 ziemniaki gotowane, 1 mały por, 20 dag żółtego sera, 3-4 łyżki majonezu, sól i pieprz do smaku.
Wykonanie: Warzywa i ser pokroić w kostkę. Wymieszać wszystko z kukurydzą. Pora pokroić w talarki, posolić i odcisnąć. Dodać do warzyw i wymieszać. Dodać majonez i doprawić. Pozostawić w lodówce na noc.
Anna Gołębiewska
Nagrodami w konkursie są 3 egzemplarze książki Magdaleny Makarowskiej „Dojrzała i szczupła” Wydawnictwa Feeria. Gratulujemy!
O KSIĄŻCE:
10 września – na rynku polskim pojawiła się nowa, niezwykła książka autorstwa znanej dietetyk Magdaleny Makarowskiej wydanej przez Wydawnictwo Feeria.
Książka „Dojrzała i szczupła” dedykowana jest wszystkim paniom dojrzałym, którym znudziły się „diety cud”, a chciałyby odżywiać się zdrowo i jednocześnie nie przybierać na wadze. Rekomendujemy i zapowiadamy nowy tytuł – pod wieloma względami inny i wyjątkowy, a jednocześnie oryginalnie ciekawy.
„Dość tego, – pisze autorka książki – jeśli uszczęśliwimy siebie, to nasze otoczenie też będzie zadowolone z naszego dobrego samopoczucia. W tej książce chciałabym przekazać wam tę pozytywną energię i udowodnić, że jedzenie jest jednym z najważniejszych aspektów dobrego samopoczucia. Oprócz tego, że sprawi nam przyjemność, stanie się elementem dbałości o nasze ciało. Tak, bo żeby schudnąć, trzeba jeść!
Ze swojej strony zrobię wszystko, żeby ten proces „żywieniowej metamorfozy” stał się przyjemny i łatwy. Reszta w waszych rękach!„
„Gdy dzieci stają się coraz bardziej dorosłe, a wypady na aerobik robią się coraz mniej kuszące, my chcemy przecież być nadal zgrabne, szczupłe i zdrowe. W dojrzalszym wieku trzeba jednak zadbać o to inaczej, niż gdy dopiero wchodzi się w dorosłość albo wraca do dawnej sylwetki po ciąży.
Autorka książki – doświadczona dietetyczka, która udzielała skutecznych porad dziesiątkom pacjentek – przedstawia i uzasadnia program żywieniowy dostosowany do wymogów dojrzałego organizmu i nastawiony na to, byśmy mogły się cieszyć:
• zdrowiem – swoim i najbliższych,
• dobrą sylwetką,
• energią do aktywnego życia,
• a przy tym wszystkim pysznymi potrawami!
Można to osiągnąć bez drakońskich wyrzeczeń i bez rujnowania domowego budżetu. W sposób, który naprawdę polubisz.”
„Dojrzała i szczupła” w księgarniach od 10 września!
Dojrzała i szczupła
Autor: Magdalena Makarowska
ISBN: 978-83-7229-414-2
EAN: 9788372294142
Ilość stron: 256
Okładka: miękka
Format: 165×205
Wydanie: 1, 2014