Warsztaty kulinarne z Kingą Paruzel | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Warsztaty kulinarne z Kingą Paruzel

15 września 2014, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

 

 

10 września wydawnictwo BURDA KSIĄŻKI z okazji premiery książki kucharskiej „Nie… zwykła kuchnia”, zaprosiło dziennikarzy na warsztaty kulinarne, które poprowadziła autorka Kinga Paruzel. Uczestnicy spotkania poznali tajniki przygotowania wyśmienitego deseru, którym Kinga zasłynęła w programie MasterChef.

Burda "Nie... zwykla kuchnia" warsztaty kulinarne Kingi Paruzel

Tematem warsztatów była beza. To tym deserem Kinga oczarowała jury programu MasterChef. Uczestnicy warsztatów uczyli się przygotowywać bezę, a dodatkowo przyrządzili do nich ekspresowy krem cytrynowy oraz słodką ziemię jadalną. Oprócz tego poznali ciekawostki związane z bezą, a także triki ułatwiające jej wykonanie. Partnerami warsztatów było Centrum Domowych Inspiracji BOSCH (tu odbyło się spotkanie), a także supermarket online Frisco.pl dostawca produktów, z których uczestnicy przygotowywali pyszne bezy. W trakcie spotkania Kinga Paruzel po raz kolejny oczarowała wszystkich swoim popisowym deserem.

 

Burda "Nie... zwykla kuchnia" warsztaty kulinarne Kingi Paruzel

Przepisy na bezę i wiele innych smacznych dań na różne okazje znaleźć można w najnowszej książce Kingi „Nie… zwykła kuchnia, bo każdy jest inny”, która już dostępna jest w księgarniach. W swojej książce autorka udowadnia, że z najprostszych składników połączonych z odrobiną chęci, porcją zapału oraz szczyptą własnej inwencji można wyczarować niebiańskie smaki. Co ważne, w książce Kinga nie narzuca sztywnych reguł gotowania. Przy każdym daniu podaje szereg ciekawych pomysłów i alternatywnych składników, tym samym zachęcając do kulinarnych eksperymentów i tworzenia własnych smaków, bo przecież każdy z nas jest inny, ma odmienny gust i podniebienie.

Burda "Nie... zwykla kuchnia" warsztaty kulinarne Kingi Paruzel

Książkę podzielono na pięć części. Pierwsza „No to start”, zawiera pomysły dań i starterów idealnych na śniadanie, bądź na początek kulinarnej uczty. W drugiej części pierwsze skrzypce grają zupy. Kinga nazywa je królowymi stołu, a w książce podaje przepisy na proste, ale wyjątkowe zupy w różnorodnych tonacjach smakowych.

Burda "Nie... zwykla kuchnia" warsztaty kulinarne Kingi Paruzel

 

Kolejny rozdział „Konkretnie i treściwie” proponuje przepisy na dania główne, które dodadzą energii i siły na cały dzień. W części „Sama słodycz” autorka zaprasza, nie tylko łasuchy, do najlepszej cukierni świata. W ostatnim rozdziale „Na zdrowie” znajdziemy przepisy m.in. na spalającą tłuszcz wodę, zieloną dawkę zdrowia, miód z mlecza, a także napój imbirowy, niezastąpiony przy leczeniu przeziębienia.

Burda "Nie... zwykla kuchnia" warsztaty kulinarne Kingi Paruzel

W tej książce Kinga obok gotowania odkrywa swoją drugą pasję, jaką jest fotografia. Każdy przepis okraszony został wysmakowanymi zdjęciami jej autorstwa. Wszystkie dania wyglądają wybornie i pysznie. Dlatego właśnie „Nie… zwykła kuchnia” Kingi Paruzel to lektura, która pobudza wiele zmysłów, rozbudza pasję gotowania i pochłania do ostatniej strony.

 

Burda "Nie... zwykla kuchnia" warsztaty kulinarne Kingi Paruzel

***
Kingę Paruzel, skromną absolwentkę łódzkiej Akademii Sztuk Pięknych kierunku: Food Design, poznaliśmy w pierwszej, polskiej edycji znanego na całym świecie kulinarnego show MasterChef, w którym dotarła do finału. Jest autorką popularnego bloga „Ale Babka i robi to co lubi” (www.kingaparuzel.pl) oraz prowadzi własny program Z.U.P.A na antenie telewizji Kuchnia+, który plasuje się w czołówce programów stacji, dlatego w tym sezonie będziemy mieli okazję oglądać jego drugą edycję. Kolejnym projektem kulinarnym Kingi jest książka „Nie… zwykła kuchnia”, w której proponuje nieskomplikowane przepisy na zdrowe, szybkie i zaskakujące potrawy przygotowane z powszechnie dostępnych produktów.

Dane wydawnicze:

autor: Kinga Paruzel, tytuł: „Nie.. zwykła kuchnia”, Wydawnictwo: BURDA KSIĄŻKI, ISBN 978-83-7778-623-9, cena detaliczna: 49,90 zł, format: 190×250, liczba stron: 250, kategoria: książka kucharska, oprawa: twarda, premiera: 10 września 2014
www.burdaksiazki.pl

Partnerzy książki:

Partnerzy premiery i warsztatów kulinarnych:

Patroni medialni:

O Wydawnictwie BURDA KSIĄŻKI:
Wydawnictwo książkowe BURDA KSIĄŻKI istnieje od ponad dziesięciu lat. Wcześniej funkcjonowało pod nazwą G+J Książki, a od grudnia 2013 roku jako BURDA KSIĄŻKI. To czołowy wydawca literatury pięknej i popularnej, który rocznie wydaje ponad 300 pozycji książkowych. W ofercie BURDA KSIĄŻKI jest około 1200 tytułów. Są to: powieści, thrillery, poradniki, biografie, kulinaria, a także książki dla dzieci.  W 2012 i 2013 roku wydawca otrzymał kolejno dwie statuetki Bestseller Empiku 2011 oraz statuetkę Bestseller Empiku 2012.
Wydawnictwo książkowe National Geographic jest liderem w dziedzinie publikacji ilustrowanych. Katalog wydawniczy obejmuje literaturę podróżniczą, poradniki fotograficzne, przewodniki turystyczne, książki popularnonaukowe dla dzieci i dorosłych oraz albumy. W sprzedaży jest ponad 200 tytułów. Znakiem rozpoznawczym publikacji National Geographic jest nie tylko charakterystyczna żółta ramka, ale także doskonałej jakości zdjęcia najwybitniejszych fotografików na świecie.
W 2014 Wydawnictwo Burda Książki zostało wyróżnione prestiżowym tytułem Wydawca Roku 2013 w ramach corocznych nagród przyznawanych przez „Magazyn Literacki KSIĄŻKI” – najstarsze i największe pismo dotyczące branży wydawniczej w Polsce.

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz