Bigos z marchwi
Artykuł zewnętrzny
składniki:
1 kg marchwi
4 ziemniaki średnie
¾ szklanki fasoli
80 dag żeberek
listek laurowy
ziele angielskie
sól
pieprz
Fasolę najlepiej namoczyć na noc. Marchew obrać pokroić na mniejsze części. Włożyć do gotującej wody razem z umytymi wcześniej żeberkami, fasolą i oraz listkiem laurowym i zielem angielskim. Gotować około 1 godziny, następnie wyjąć ugotowane żeberka a dołożyć ziemniaki. Mięso obrać z kości drobno pokroić i wrzucić ponownie do garnka. Jak już ziemniaki będą miękkie, odlewamy wodę z gotowania i tłuczemy wszystko razem tak jak ziemniaki. Następnie doprawiamy solą i pieprzem i jeżeli wolimy trochę rzadsze dolewamy ponownie trochę wody w której się gotowało, Znów ubijamy. Jemy jako samodzielne danie.
Zobacz również:
- Pyszne dania wegetariańskie
- Kolorowe puree z ziemniaków
- Placki ziemniaczano-buraczkowe z warzywami
- Sałatka ze szpinakiem i kozim serem