Placki ziemniaczano- buraczkowe z rozmaitościami
składniki:
przygotowanie:
KREWETKI:
Krewetki przelać zimna wodą, w celu rozmrożenia- osuszyć ręcznikiem papierowym. Na każde 10 krewetek- marynata- 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżeczka soku z limonki, pieprz. Połączyć składniki, trzymać krewetki w lodówce. Liczę po 5 krewetek na jedną porcję- porcji z podanych składników na placki wyszło 5( po 3 średnie placuszki na osobę)
PLACKI:
Buraki ugotować w całości, do miękkości. Można też je upiec w piekarniku. Ostudzić. Surowe ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, tak samo ostudzone buraczki. Wymieszać. Odczekać chwilę i odlać nadmiar soku. doprawić solą, pieprzem, sosem sojowym i ziarenkami smaku, dodać jaja, mąkę- wymieszać dokładnie. Smażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron. Jeśli w cieście będzie odkładać się nadmiar soku- odlać. Osuszyć na ręcznikach papierowych, trzymać placki w cieple.
Ogórki kroić w plastry, cebulkę też. Paprykę w paski.Krewetki osuszyć nieco z marynaty. Usmażyć na rozgrzanym maśle. Pod koniec posypać solą i dodać czosnek. Gotowe placki układać na talerzu po trzy sztuki. Przekładać kwaśną śmietaną. Pomiędzy placki wkładać : ogórki, cebulkę, paprykę, następnie grzybki z octu i cebulkę jako drugą warstwę, a na wierzch krewetki z czosnkiem. Posypać koperkiem.