kluseczki dyniowe z sosem serowym
Artykuł zewnętrzny
500 g dyni bez pestek
2 duże ziemniaki
2 szklanki mąki
1 jajko
100g sera pleśniowego blue
2 łyżki śmietany 30 %
1/4 szklanki wody
1/2 puszki groszku konserwowego
3 plastry szynki konserwowej
sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa
szczypior
- dynie i ziemniaki umyć, upiec w piekarniku, następnie obrać i ubić, ostudzić,
- do warzyw dodać mąkę, jajko i sól, wyrobić ciasto, jeżeli klei się do ręki dodać jeszcze mąki,
- z porcji ciasta formować podłużne kluseczki,
- gotować w osolonej wodzie aż wypłyną i jeszcze 2 minuty,
- w garnku podgrzać wodę, dodać pokruszony ser i śmietanę, mieszać aż ser się rozpuści,
- dodać groszek, pokrojoną w paski szynkę i przyprawy, chwilę gotować,
- sos podawać z kluseczkami, posypać sporą ilością posiekanego szczypiorku