Egipska zupa ze szpinaku

18 marca 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

2 udka z kurczaka

soupspinach1a

1/2 kg świeżego szpinaku
cebula i por drobno pokrojone
1/4 szklanki ryżu
3 szklanki gęstego jogurtu
2-3 ząbki czosnku
łyżka kuminu
łyżeczka chilli
opcjonalnie 100 g fety
2-3 łyżki oliwy
sól.

Przygotowanie:

Ugotować rosół z udek kurczaka, oddzielić mięso od kości. Szpinak wymyć, odciąć łodygi, pociąć w szerokie paski. W rondlu rozgrzać oliwę, wsypać cebulę, kumin, chilli i smażyć do zarumienienia. Włożyć szpinak i ciągle mieszając dusić 3-4 min. Dodać por i ryż, wlać 3 szklanki wody, 2 szklanki rosołu i gotować 15-20 min. Kilka minut przed zakończeniem gotowania dodać mięso z kurczaka, zestawić i przestudzić. Jogurt zmiksować z roztartym czosnkiem i solą i wlewać powoli do ciepłej zupy, uważając, żeby się nie zwarzył. Podgrzać, posypać pokruszonym serem feta.