Racuchy kakaowe
Artykuł zewnętrzny
3 szklanki maki
1 i 1/2 szklanki mleka
6 łyżeczek cukru
2 jaja
1/2 kostki drożdży (5 dag)
2-3 łyżki kakao (gorzkiego)
olej
cukier puder i wiórki kokosowe do posypania
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać kakao i dokładnie wymieszać. Na mąkę pokruszyć drożdże, posypać cukrem.
W oddzielnym naczyniu podgrzać mleko (temperatura taka jak mleka dla niemowląt). Wlać mleko do pozostałych składników, bardzo dokładnie wymieszać. Dodać jaja i wymieszać. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
Po 30 minutach zamieszać ciasto i odstawić jeszcze na 15 minut. Na rozgrzany olej kłaść łyżką ciasto i smażyć racuchy. Podawać ciepłe posypane cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi.
Te racuchy można też podawać z bananem, konfiturą z wiśni lub bitą śmietana.