Małdrzyki czyli placuszki z twarogu

16 marca 2010,
dodał: caroline1983
Artykuł zewnętrzny

50 dag białego sera
ok 3/4 szklanki maki
5 dag masła lub margaryny
4 jaja
4 łyżki słodkiej śmietany
sól
olej

Ser dwukrotnie zmielić w maszynce. Ucierając dodawać stopniowo po 1 jajku, stopione i przestudzone masło, śmietanę i mąkę. Na koniec dodać szczyptę soli i wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję taką jak ciasto na racuchy.
Na głębokiej patelni rozgrzać olej i nakładać porcjami ciasto formując placuszki w taki sam sposób jak racuchy. Smażyć z obydwu stron na złoty kolor.
Podawać na ciepło z surówką lub sosem lub w wersji na słodko z cukrem lub konfiturami.

file1268699785



FORUM - bieżące dyskusje

Wolontariat zagraniczny
Ja bym chętnie podróżowała w taki sposób, ale niestety trzeba pracować...
Cukrzyca za ciąża
Według mnie to wahania hormonów odpowiadają za cukrzycę w ciąży, a nie dieta...
Sieć C&A
No niestety, dziś wiele ubrań to typowe jednorazówki o marnej jakości...
57 proc. osób do 40 roku życia nie …
I to są osoby, które zwykle miały więcej rodzeństwa, a co będzie z pokoleniem...