tartaletki marchwiowe
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
200 g mąki
100 g zimnego masła
1 jajko
4 duże marchewki
1 łyżeczka masła
2 łyżki śmietany (słodkiej)
1 łyżeczka cukru
sól, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
- z mąki, masła, jajka i szczypty soli zagnieść ciasto,
- uformować kulkę i włożyć na 1-2 godziny do lodówki,
- po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim foremki do pieczenia, wykleić ciastem też boki foremek by powstał kołnierz,
- po nakłuwać ciasto widelcem i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 20 min,
- marchewki zetrzeć na tarce,
- na patelni rozgrzać masło, dodać marchew, cukier gałkę muszkatołową i śmietanę, chwilę podsmażać,
- masę nałożyć do ciastek i zapiekać w piekarniku jeszcze 15 min