Knedle ze śliwkami
Artykuł zewnętrzny
Ciasto:
½ kg ziemniaków
1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
Nadzienie:
12 mrożonych śliwek węgierek
6 łyżeczek cukru
Do polania:
100 g masła
50 g rodzynek
1 szczypta cynamonu
1 szczypta cukru waniliowego
½ łyżeczki cukru
3 mrożone śliwki
2 łyżki bułki tartej
Ziemniaki ugotować, obrać, zmielić. Dodać mąkę i jajko, szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Z każdej zrobić wałek, odkrawać z niego porcje ciasta, formować z nich okrągłe, cienkie placuszki. Na środek każdego kłaść śliwkę, nasypać ½ łyżeczki cukru i zlepiać formując knedle. Gotować w osolonym wrzątku przez 4 minuty od wypłynięcia. Masło stopić na patelni, dodać rodzynki, posiekane śliwki i resztę składników. Smażyć przez 2 minuty. Polać knedle.
Smacznego!