Dieta zielona – przepisy i jadłospis

3 grudnia 2018, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Każdy kolor ma swoją naturę, co wykorzystywane jest od medycyny po architekturę. Kolory pobudzają nas podobnie jak dźwięki – jedne barwy motywują do działania, inne uspokajają i koją nasze zmysły.

green1
Zieleń to kolor kojarzony z naturą, nadzieją i spokojem. Przebywając na łonie natury, wśród zieleni, czujemy się odprężeni i wyciszeni. Warto więc zadziałać zielenią również od wewnątrz. Zielone światło daje dieta zielona regulująca pracę układu trawiennego i oczyszczająca organizm, działając jak silny środek dezynfekujący oraz kontroluje i reguluje ciśnienie krwi. Dodaje również dużo energii. Badania dowodzą, że kolor ma wpływ na gospodarkę energetyczną organizmu, bowiem barwniki roślinne biorą udział między innymi w transportowaniu tlenu, azotu i witamin.
Rośliny kolor zielony zawdzięczają chlorofilowi. Nazywa się również słonecznym barwnikiem, ponieważ pochłania energię słoneczną. Naukowcy przypuszczają, że ma on korzystny wpływ na czerwone krwinki, zwiększa odporność organizmu i chroni komórki przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. ,,Zielone’’ produkty ze względu na niską kaloryczność można jeść bez obaw, a przy tym są źródłem wielu witamin i mikroelementów. Dieta zielona wskazana jest głównie dla osób z nadciśnieniem i niedociśnieniem.
Decydując się na zieloną dietę należy wybierać ciemne mięso drobiowe (np. z indyka), fasolę, cukinię, orzeszki pistacjowe, ogórki, bazylię, warzywa o ciemnozielonych liściach, jak botwina czy szpinak oraz miętę. Natomiast ograniczać należy tłuszcze zwierzęce i roślinne oraz pełnotłuste produkty mleczne. Posiłki należy komponować tak, aby w każdym z nich znalazło się przynajmniej jedno zielone warzywo, a do przyprawiania potraw należy używać natki pietruszki, szczypiorku, koperku, bazylii czy mięty.

Zielone owoce:


1. Kiwi – dostarcza witamin z grupy B i C, kwasu cytrynowego i foliowego i karotenoidów, a zawarty w nim potas stabilizuje ciśnienie krwi i reguluje pracę serca. Owoce te obfitują też w inne ważne składniki mineralne: fosfor, regulujący gospodarkę wapniowo- fosforanową, oraz magnez, który dba o kondycję układu nerwowego. Surowe kiwi zawiera również enzymy z grupy peptydaz, aktynidinę lub papainę, który rozkłada białka i może być przyczyną pojawienia się objawów alergicznych.
2. Awokado – obfituje w substancje odżywcze – witaminę A, B complex, C, E, H, K, kwas foliowy. Zawiera także witaminę B6, która pomaga łagodzić nagłe zmiany nastroju u kobiet, które cierpią na zespół napięcia przedmiesiączkowego. Dzięki zawartości witaminy E oraz B, awokado również pomaga w łagodzeniu stresu oraz takich problemów, jak niepłodność u kobiet i mężczyzn. Dodatkowo zawiera minerały magnezu, miedzi, żelaza, potasu, wapnia i wiele innych pierwiastków śladowych. Obniża poziom trójglicerydów oraz poziom „złego” cholesterolu, jednocześnie podwyższając poziom „dobrego”. Dzięki temu owoc awokado chroni organizm przeciwko takim chorobom, jak choroby serca, wylewy krwi do mózgu, rak. Jest pożywieniem obojętnym (odczyn alkaliczny), minerały i produkty metabolizmu mają działanie zobojętniające odczyn krwi i innych płynów w ciele. Nie zawiera cukru, polecane więc diabetykom. Owoce awokado zalecane są ponadto osobom cierpiącym na anemię, nadciśnienie, dolegliwości żołądkowe i kłopoty z trawieniem. Awokado jest dobre na serce oraz problemy z krążeniem.
3. Jasne winogrona – regulują przemianę materii i odkwaszają organizm, zawierają dużo potasu, który ma korzystny wpływ na pracę serca, układu krwionośnego oraz działają moczopędnie. Są również bogate w fosfor i wapń – główne czynniki budulcowe kości i zębów oraz działają odżywczo na mózg, w magnez i chlor – regulujące pracę systemu nerwowego. Z witamin znajdziemy w nich korzystnie wpływającą na oczy witaminę A i witaminy z grupy B (łagodzące stresy), zawierają także żelazo (dobre dla anemików) i jod, potrzebny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Wzmacniają także system odpornościowy. W skórce winogron występuje składnik – resveratrol, który hamuje zlepianie się płytek krwi i podnosi poziom korzystnego cholesterolu HDL oraz działa antynowotworowo.
4. Gruszki – zawierają niewiele witamin i składników mineralnych, ale jako jeden z niewielu owoców mają jod, co powoduje, że pozytywnie wpływają na funkcjonowanie tarczycy i zapobiegają chorobie Bassedowa. Są też bogate w błonnik. Pobudzają trawienie i perystaltykę jelit, mają działanie moczopędne (zawierają potas i arbutynę), działają uspokajająco na system nerwowy, regulują czynności gruczołów dokrewnych, normalizują ciśnienie i działają wzmacniająco na cały organizm. Sok gruszkowy jest pomocnym lekiem przy zapaleniu gardła, anemii i niektórych schorzeniach serca. Są też korzystnym uzupełnieniem diety dla chorych na cukrzycę, gdyż zawierają flawonoidy, katechiny, antocyjany i in.
5. Jabłka – zawierają błonnik, pektyny (m.in., hamują rozwój wirusa grypy typu A), dużo witaminy C, potas, niewielkie ilości żelaza, manganu, cynku, magnezu, kwasu foliowego i wapnia. Dzięki temu pomagają utrzymać w organizmie równowagę kwasowo-zasadową. Duża zawartość błonnika w tych owocach sprawia, że szybko dają uczucie sytości, tak pożądane przy odchudzaniu się i utrzymaniu szczupłej sylwetki. Błonnik poprawia ponadto perystaltykę jelit i likwiduje zaparcia. Naturalne kwasy organiczne (głównie jabłkowy i cytrynowy) sprzyjają wydzielaniu soków trawiennych. Są zalecane przy wszelkich schorzeniach wątroby i pęcherzyka żółciowego, gdyż są lekkostrawne i zawierają wiele potrzebnych witamin i węglowodanów. Są także bogatym źródłem kwercetyny, jednego z 4 tysięcy flawonoidów, która jest silnym zmiataczem wolnych rodników odpowiedzialnych za proces starzenia się. Kwercetyna chroni także nasze naczynia krwionośne przed osadzaniem się w nich blaszek miażdżycowych. Ponadto ma ona działanie antyrakowe i przeciwnadciśnieniowe, łagodzi stresy po dniu pełnym napięć.
6. Agrest – zawiera duże ilości witamin i minerałów, szczególnie wysoki jest udział witaminy C oraz potasu i cynku. Zawiera też pektyny, trochę fosforu, sodu, wapnia, magnezu oraz żelaza. Zwiększa wytwarzanie żółci, poprawia trawienie. Działa przeciwzapalnie oraz wzmacnia układ odpornościowy. Przyspiesza metabolizm, a dzięki właściwościom moczopędnym oczyszcza organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii. Wykazuje także działanie uspokajające na układ nerwowy, chroni przed chorobami serca i krążenia, zmianami miażdżycowymi. Agrest powinny włączyć do jadłospisu osoby cierpiące na zaparcia oraz będące na diecie odchudzającej. Poleca się go także chorym na niedokrwistość z powodu niedoboru żelaza.
7. Melon – jest niskokaloryczny, zawiera dużo wody, dzięki czemu działa moczopędnie i lekko przeczyszczająco, jest lekkostrawny, dostarcza witaminy A, B i C, β-karoten oraz soli mineralnych (zwłaszcza potasu), ma działanie antyrakowe (enzym dysmutazy ponadtlenkowej), przeciwzakrzepowe, oraz pomaga zwalczyć stres poprzez właściwości uspokajające. Owoce są lekkostrawne, wpływają korzystnie na układ trawienny, działają lekko przeczyszczająco i moczopędnie
8. Porzeczki białe – ułatwiają trawienie, dzięki witaminie C (40-45 mg) i rutynie wzmacniają naczynka, łagodzą także działanie wolnych rodników, zapobiegają powstawaniu nowotworów i chorób układu krążenia.

Zielone warzywa

GreenHome154_s4x3_lg1

 


1. Seler naciowy – zawiera dużo witaminy C (powyżej 20 mg w 100 g) oraz składników mineralnych (zwłaszcza potasu i wapnia), witaminy B1 i B2, karoten, kwas foliowy, kwas chlorogenowy. Znajdujące się w nim olejki eteryczne działają pobudzająco na trawienie i na czynność niektórych organów, np. nerek. Dzięki zawartości 3-butyloftalidu, obniża ciśnienie tętnicze krwi oraz poziom cholesterolu (w tym tak zwanego „złego” cholesterolu — LDL i trójglicerydów), chroni więc przed zawałem i udarem mózgu, pomaga oczyszczać organizm. Witaminy zawarte w selerze spowalniają proces starzenia, a tym samym przedłużają młodość. Jest jednym z najmniej kalorycznych warzyw.
2. Sałata – działa odkwaszająco na organizm, ułatwia także procesy trawienia. Zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, jod, karoten, witaminę B1, B2 i B6 oraz C, kwas nikotynowy. Zapobiega zaparciom, gdyż ma pod dostatkiem miękkiego błonnika oraz celulozy, jest podstawą diet odchudzających.
3. Kapusta, brukselka, jarmuż, brokuły i kalarepka – zawierają duże ilości witaminy C i soli mineralnych – żelaza, sodu i potasu, fosforu i magnezu. Jest też karoten, który organizm „przerabia” na witaminę A, są witaminy z grupy B, K, H i PP. Kapustne mają działanie antybakteryjne, antywirusowe i antyutleniające. Są niskokaloryczne, łagodzą dolegliwości związane z owrzodzeniem żołądka i dwunastnicy, zalecane są także przy uporczywych migrenach, bólach reumatycznych, zapaleniu pęcherzyka żółciowego, czyrakach i obrzękach, a także chorobach dziąseł i młodzieńczym trądziku.
4. Ogórki – pomagają w usuwaniu nadmiaru wody z organizmu, w swoim składzie zawierają niewielkie ilości witamin z grupy B, prowitaminę A i C oraz liczne sole mineralne (wapń, potas, fosfor, żelazo, magnez), są niskokaloryczne, działają odkwaszająco na sok żołądkowy, mają zdolności wypłukiwania kwasu moczowego, zapobiegając chorobom artretycznym, oczyszczają organizm, wpływają korzystnie na procesy trawienne, działają lekko moczopędnie. Spożywanie ogórków wpływa na zaostrzenie apetytu i przyswajalność niektórych składników (np. witamin z grupy B). Ogórki (świeże i kwaszone), a zwłaszcza uzyskany z nich sok, zalecane są przy schorzeniach nerek, niedomaganiach wątroby i przy cukrzycy.
5. Kapary – przyczyniają się do ograniczenia wzdęć, mają właściwości antyreumatyczne, usprawniają funkcjonowanie wątroby. Są bogate w witaminę C i żelazo. Zawierają też 5% rutozydu, znanego związku flawonoidowego o działaniu uszczelniającym i uelastyczniającym naczynia krwionośne.

6. Pory – zawierają m.in.: sód, potas, magnez, wapń, żelazo, cynk, fosfor, chlor, karoten, witaminy: A, E, b1, B2, B6, C, kwas nikotynowy. Są zasadotwórcze, mają działanie moczopędne i wzmagają laktację. Polecane są szczególnie dla dzieci i młodzieży oraz osób prowadzących siedzący tryb życia oraz w leczeniu reumatyzmu. Pobudzają apetyt oraz poprawiają trawienie.
7. Pietruszka – zawiera spore ilości witamin i soli mineralnych (m.in.: duże ilości witaminy C i A, ponadto kwas foliowy, który ułatwia przyswajanie żelaza) oraz wiele substancji czynnych, takich jak: przeciwutleniające flawonoidy i kumaryny oraz olejki lotne, dlatego pomaga utrzymać w zdrowiu całe ciało. Przyczynia się do wzrostu odporności na choroby i stres. Dobrze wpływa także na skórę, ma właściwości regenerujące. Reguluje proces trawienia i redukuje zagrożenie powstania kamicy żółciowej. Jest niezwykle pomocna w leczeniu zapaleń i różnych chorób układu moczowego. Medycyna potwierdziła także rozkurczający i drażniący wpływ pietruszki na mięśnie macicy, co może powodować stan pobudzenia – była uważana przez starożytnych Rzymian za afrodyzjak.
8. Szpinak – zawiera wiele witamin, szczególnie A, z grupy B, PP i C. Ma też dużo przyswajalnego żelaza, manganu, magnezu, miedzi, wapnia, fosforu i jodu, a także niezbędnych makroelementów, takich jak sód, czy potas oraz dużo karotenoidów, zwłaszcza β-karotenu, dlatego wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Ponadto w warzywie tym jest sporo chlorofilu, który blokuje mutacje komórek. Stymuluje równocześnie procesy metaboliczne w organizmie.
9. Cukinia – zawiera sporą ilość witamin (C, A, K i wit. z grupy B) i składników mineralnych (przede wszystkim magnez, wapń, fosfor, żelazo). Wpływa dodatnio na procesy trawienia, odkwasza organizm.
10. Cykoria – zawiera wiele cennych składników i jest niskokaloryczna. Dostarcza przede wszystkim witaminy A i C oraz kwasu foliowego, manganu, żelaza i magnezu. Dzięki bogactwu minerałów poprawia przemianę materii. Zawiera substancje odpowiedzialne za gorzkawy smak – terpenoidy – dzięki którym ma właściwości stymulujące wątrobę i pęcherzyk żółciowy. Liście i korzenie działają moczopędnie i tonizująco. Korzystnie wpływa na funkcje nerek, stosowana jest również w infekcji dróg moczowych. Znakomicie oczyszcza organizm z substancji toksycznych, zalecana jest więc osobom cierpiącym na schorzenia skórne, a także artretyzm, reumatyzm i skazę moczanową. Badania wskazują, że może działać przeciwzapalnie.
11. Oliwki – są źródłem witaminy E, zwanej witaminą młodości. Oliwki są też bogate w związki mineralne takie jak magnez, siarka, fosfor, potas, wapń, mangan, miedź, żelazo, cynk), a także witaminy z grupy B, prowitaminę A oraz witaminę C. Zawarte w oliwkach przeciwutleniacze, neutralizują obecne w organizmie wolne rodniki i w ten sposób przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia nowotworów. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe wpływają na obniżenie we krwi poziomu „złego” cholesterolu. Według nowych badań amerykańskich zawarta w oliwkach miedź może mieć lekkie działanie przeciwbólowe.
12. Kabaczek, cukinia, patison – należą do gatunku dyni zwyczajnej, ich wartość odżywcza jest podobna. Zawierają dużo soli mineralnych – potasu, wapnia, żelaza i magnezu, znajdują się w nich witaminy B1, B2, PP, C, kwas foliowy oraz prowitamina A. Owoce tych warzyw nie kumulują metali ciężkich, są dietetyczne i lekkostrawne, zapobiegają otyłości, bo są niskokaloryczne. Korzystnie działają na układ trawienny. Polecane są przy schorzeniach wątroby, nerek i w okresie rekonwalescencji.
13. Fasolka szparagowa – zawiera dużo β-karotenu (prowitaminy A), witamin C, E oraz z grupy B, a także potasu, wapnia, magnezu, żelaza i cynku, a także błonnika pokarmowego. Zawiera także substancję regulującą zaburzenia metabolizmu, chroni wątrobę i wzmacnia serce. W niedojrzałych strąkach jest dużo inozytolu, wzmacniającego serce i regulującego metabolizm wapnia. W strąkach występuje także substancja z grupy glukonin oraz mocznik, których działanie jest podobne do insuliny, gdyż zmniejsza nadmiar cukru we krwi. Działanie to jest oczywiście słabsze i powolniejsze niż insuliny, ale utrzymuje się dłużej. Pomaga także organizmowi pozbyć się toksycznych substancji oraz kwasu moczowego, dzięki czemu jest korzystna dla wątrobiarzy oraz cierpiących na reumatyzm. Jest niskokaloryczna.
14. Groszek cukrowy – zawiera witaminy C oraz tiaminy (witaminy B1), kwas foliowy, błonnik i fosfor. W medycynie ludowej najbardziej podkreślana cechą grochu jest jego działanie antykoncepcyjne. Ponadto zapobiega zapaleniu wyrostka robaczkowego oraz obniża poziom cholesterolu we krwi. działa odkwaszająco na organizm, co wpływa na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej.
green-morning-glory-juice-440A

Zielone napoje:


1. Woda mineralna – usuwa szkodliwe produkty przemiany materii, podnosi odporność. Picie wody pomaga w trawieniu, dostarcza wielu potrzebnych makroelementów i mikroelementów, reguluje temperaturę ciała.
2. Zielona herbata – wzmacnia odporność, chroni przed wolnymi rodnikami, pomaga w walce z cellulitem, obniża poziom cholesterolu, zapobiega wzrostowi poziomu cukru we krwi, poprawia pracę układu krążenia. Ma działanie moczopędne, dzięki czemu szybciej można  pozbyć się toksyn z organizmu. Reguluje pracę wątroby i nerek.
3. Soki z zielonych owoców i warzyw.
 

Jadłospis przykładowy w diecie zielonej

I śniadanie: 1 filiżanka zielonej herbaty bez cukru lub mięty albo odtłuszczonego mleka (0,5% tłuszczu) z łyżką kakao, pojemniczek naturalnego odtłuszczonego jogurtu (0% tłuszczu) z łyżeczką dmuchanego ryżu, 1-2 owoce kiwi.
Przekąski: zielone jabłko albo świeży ogórek, herbata z mięty bez dodatku cukru.
Obiad (do wyboru):
1. Talerz zupy kremu z brokułów ze śmietaną i talerz różnych warzyw z grilla, przyprawionych oliwą z oliwek i ziołami, np. rozmarynem.
2. Szpinak z serem i udko kurczaka w aromatycznych ziołach.
3. 10 dag gotowanej ryby z sosem i surówka z selera naciowego z łyżeczką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny.
Kolacja (do wyboru):
1. Sałatka warzywna z kawałkiem mięsa z indyka (5 dag) z oliwkami i szklanka koktajlu z sałatą, rzeżuchą i selerem.
2. Szklanka soku z selera, sałaty, marchewki, szczypty bazylii i pietruszki, z pieprzem i solą, 2 kromki razowego chleba z pomidorem oraz surówka z karbowanej sałaty, średniego ogórka, cukinii, pęczka rukoli i bazylii, soli.
3. 1 róża ugotowanych brokułów z roztartym z solą czosnkiem i posiekaną natką pietruszki oraz 5 dag ugotowanych ziaren fasoli.
Przez resztę tygodnia komponuj menu na podstawie pierwszych trzech dni lub po prostu powtórz je.
green2

Przykładowe przepisy:


Sałata z kurczakiem

Składniki: pierś z kurczaka, sałata lodowa lub rzymska, 2 ząbki czosnku, oliwa z oliwek, puszka kukurydzy, puszka czerwonej fasoli, pomidory koktajlowe, świeży ogórek, przyprawy.
Przygotowanie: Porwaną sałatę należy zmieszać z kukurydzą, fasolą, pomidorkami i ogórkiem. Kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy z czosnkiem, oliwą z oliwek i przyprawami.  Pieczemy w piekarniku ok. 10 min. w 180o. Warzywa polewamy sosem winegret (4 łyżki oleju słonecznikowego, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka octu winnego, 1 łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki, 1 łyżeczka musztardy, sól, cukier i pieprz do smaku) i na sałatę kładziemy kurczaka.

Krem z brokułów

Składniki: brokuły, marchewka, jeden duży ziemniak, dwie cebule, łyżka oliwy z oliwek, litr wody, czosnek, przyprawy.
Przygotowanie: Rozdrobnione warzywa (marchew, ziemniaki cebula) należy obsmażyć na oliwie i dusić na wolnym ogniu około 5 minut. Dodać brokuły i ząbek czosnku. Zalać wodą i posolić. Gotować aż warzywa będą miękkie. Następnie zmiksować blenderem dla uzyskania jednolitego kremu. Doprawić.

Zupa z porów

Składniki: 2 pory, 1 łyżka masła, 1 marchewka, obrana, pokrojona w kostkę, 2 ziemniaki, obrane, pokrojone w kostkę, 2 duże jabłka, obrane, pokrojone w kostkę, 1,2 litra wody, sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, 200 ml soku jabłkowego, szczypiorek, natka pietruszki.
Przygotowanie: Białe części pora pokroić na plasterki i dusić 5 min. na maśle, w rondlu z przykrywką, na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Dodać marchew, ziemniaki i jabłka, wlać wodę i doprawić solą, pieprzem i gałką. Dusić na małym ogniu, pod przykryciem przez około 20 min., aż warzywa będą miękkie. Zupę zmiksować w blenderze. Przelać z powrotem do rondla i dodać sok jabłkowy, podgrzać na średnim ogniu przez 10 min. Posypać posiekanym szczypiorkiem i natką.

Zielony makaron z Pesto

Składniki: opakowanie zielonego makaronu, 2 szklanki liści bazylii, garść łuskanych orzechów piniowych, ząbek czosnku, 1/3 szklanki oliwy z oliwek, sól, pieprz, parmezan.
Przygotowanie: Makaron ugotować. Bazylię, orzechy i czosnek zmiksować z oliwą z oliwek i doprawić do smaku. Podgrzanym sosem polać makaron i posypać startym parmezanem.

Krem z groszku

Składniki: ¾ l bulionu, 1 opakowanie zielonego groszku, 1 łyżka śmietany, 1 łyżka masła, sól, cukier, pieprz, 1 mała marchewka.
Przygotowanie: Do zagotowanego bulionu dodać zielony groszek i gotować przez ok. 5-10 min. Dodać masło. Wyjąć marchewkę. Zdjąć zupę i zmiksować. Do smaku doprawić cukrem, solą i pieprzem. Dodać śmietany i wymieszać. Marchewkę posiekać w kostkę i na środku posypać niewielką ilością.

Szpinak z serem

Składniki (4 porcje): 1/2 kg świeżego szpinaku, 10 dag chudego białego sera, po 1 łyżce płatków migdałów i kaparów, sól, sos jogurtowy, ząbek czosnku, bazylia.
Przygotowanie: Szpinak opłukać, obgotować w osolonym wrzątku, odcedzić. Podawać z sosem wymieszanym z pokruszonym serem, przyprawionym czosnkiem i kaparami, posypać płatkami migdałowymi, udekorować bazylią.
Zielone znaczy zdrowe. Na pewno ważny jest zdrowy rozsądek i systematyczność. Nie po to, by stracić na wadze, ale by poczuć się lepiej we własnej skórze, zdrowiej, a przede wszystkim – wiosennie.