Ryż pomidorowy z boczkiem i warzywami
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
300 g boczku wędzonego
1 szklanka ryżu białego
1/2 puszki czerwonej fasoli
1/2 puszki groszku
2 łodygi selera naciowego
1 czerwona cebula
1 papryczka chili
1/2 papryki zielonej
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów
3/4 szklanki wody
świeża bazylia i natka pietruszki
sól, pieprz, papryka słodka, sok z połówki limonki
Sposób przygotowania:
- ryż wsypujemy na rozgrzaną patelnie, chwilę prażymy,
- pomidory miksujemy z czosnkiem i połową posiekanej papryczki chili, wlewamy do ryżu razem z wodą, solimy, przykrywamy i dusimy przez ok. 20 min od czasu do czasu mieszając,
- przed końcem duszenia dodajemy pieprz, pokrojoną natkę pietruszki i bazylie,
- boczek kroimy w dużą kostkę, podsmażamy na patelni aż się zrumieni,
- cebulę kroimy w piórka, papryki w kostkę, seler w półksiężyce,
- dodajemy warzywa do boczku razem z warzywami z puszki,
- dodajemy sól, pieprz, paprykę słodką i sok z limonki, chwilę smażymy,
- na ryżu układamy boczek z warzywami.