Makaron na różne sposoby – przepisy

15 kwietnia 2014, dodał: NaWidelcu
Artykuł zewnętrzny

Masz w domu makaron? To świetnie! Z niego można ugotować wiele niesamowitych dać! Spójrz tylko co zalega w lodowce i na półkach, a na pewno coś z naszych propozycji przypadnie Ci do gustu!

Makaron świetnie sprawdza się jako baza do sałatek

Sałatka curry z ananasem

  • 100 gram makaronu
  • 4 łyżki curry
  • 4 plastry ananasa
  • 1/2 szkl rodzynków
  • 1/2 szkl kukurydzy

Makaron gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. W tym czasie ananas kroimy w kostkę. Rodzynki zalewamy na 5 minut wrzątkiem, a następnie odcedzamy. Dodajemy do makaronu curry, namoczone rodzynki oraz ananas. Mieszam wszystko dokładnie. Sałatka najlepiej smakuje od razu, tego samego dnia. Można też dodać majonez.

Stworzony by ułatwiać śniadania

Pożywne śniadanie

  • jajko 1 szt
  • papryka 1/2 szt
  • kiełbasa 100 gr
  • marchew 1 szt
  • szczypiorek 1 łyżeczka
  • makaron 100 gr
  • oregano 1 łyżeczka
  • pieprz 1 szcz
  • śmietana 2 łyżki
  • ser żółty 25 gr

Gotuję makaron do miękkości i odcedzam. Paprykę, marchew i kiełbaskę kroję w kostkę i podrumieniam na patelni. Dodaję makaron do zawartości patelni, posypuję ziołami i pieprzem. Mieszam. Dodaję śmietanę oraz starty na grubym oczku tarki ser, mieszam. Robię miejsce na środku patelni i wbijam tam jajko. Jajko dodatkowo delikatnie posypuje pieprzem. Smażę 5 minut pod przykryciem. Czas zależy od tego jak mocno chce się mieć ścięte jajko. Gdy jajko się zetnie delikatnie zsunęłam zawartość patelni na talerz. anie ozdobiłam szczypiorkiem poszatkowanym wcześniej na desce.

Oraz danie główne

Spaghetti carbonara by Noruas

z logo

  • 300 gram makaron spaghetti
  • 100 gram kiełbasa
  • 200 ml śmietana 18 proc
  • 2 żółtka
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki sera żółtego
  • 1 cebula
  • pieprz i sól
  • 100 gram avocado
  • 6 pomidorów suszonych
  • kilka listków bazylia
  • kilka listków tymianek

Cebulę oraz kiełbaskę kroimy w dość grubą kostkę, potem podsmażamy na gorącej patelni. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku i mieszamy. W tym czasie gotujemy makaron aż do miękkości. Do patelni dodajemy ok. 100 ml śmietany. Całość mieszamy. W miseczce łączymy żółtka z resztą śmietany i ziołami. Dodajemy do patelni zawartość miseczki, doprawiamy pieprzem i solą. Następnie zdejmujemy z ognia. Makaron polewamy sosem, dekorujemy awokado i pomidorami suszonymi pokrojonymi w kostkę.

Można z niego zrobić pizze

Pizza makaronowa z brukselką7

  • 1 cebula
  • 500 gram makaronu
  • 1 puszka pomidorów
  • 100 gram koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 gram mielonego
  • 250 gram brukselki
  • 150 gram sera żółtego
  • 10 oliwek
  • świeże zioła (rozmaryn i bazylia)
  • pieprz i sól

Najpierw Cebulę kroimy w kostkę i podrumieniamy na gorącej, polanej tłuszczem patelni. Potem podsmażamy mielone posypane pieprzem i solą. W tym czasie przygotowujemy makaron oraz brukselkę. Sos do pizzy: pomidory z puszki, koncentrat, czosnek oraz świeże zioła. Wszystko mieszamy,a pomidory rozdrabniamy za pomocą widelca. Gdy sos był za gęsty dodajemy wodę z makaronu. Smarujemy blaszkę tłuszczem, układamy równomiernie makaron. Polewamy makaron sosem, układamy składniki i posypujemy startym serem. Pieczemy w piekarniku o temp. 180 stopni przez 20 minut.

A nawet omlet…

Wyjątkowy omlet makaronowy7

  • 3/4 szkl makaronu penne
  • 2 jajka
  • 100 gram bambusa
  • 2 plastry sera żółtego
  • 2 plastry mortadeli
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 3 listki bazylii
  • 5 oliwek
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka startej marchewii

Przygotujemy 3/4 szklanki makaronu penne. Gotujemy go w lekko osolonej wodzie. Powinien być bardzo miękki. Dwa jajka rozrabiamy i dodajemy łyżkę mąki. Mieszamy aż znikną grudki. Dodajemy świeże, pokrojone zioła i mieszamy. Przyprawiamy pieprzem i solą. Marchew i ser ścieramy na tarce. Dodajemy do jajek. Następnie pokrojoną w kostkę mortadelę, bambus oraz oliwki pokrojone w paski. Mieszamy wszystko. Dodaję jeszcze makaron i mieszamy tak by każdą rurkę oblepiła masa. Wylewamy wszystko na patelnię i smażymy z obu stron.

Miewa orientalne wersje…

Makaron i krewetki w ostrym sosie orientalnym

  • 250 gram makaronu5c
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szt marchewki
  • 220 gram krewetek
  • 20 gram pędów bambusa
  • 1/2 łyżeczki sambal oelek
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 suszony grzyb mun
  • 1 łyżeczka przyprawy chińskiej
  • 100 gram koncentratu pomidorowego

Czosnek obieramy i kroimy w kostkę, marchew ścieramy na grubym oczku tarki, następnie wszystko podsmażamy na patelni z dodatkiem rozmarynu i pędów bambusa. Grzyb mun zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Dodajemy na patelnię sos sojowy, krewetki, sambal oelek, przyprawę chińską. Grzyb mun odsączamy, kroimy w plastry i dodajemy do dania. Mieszamy wszystko, trzymamy na ogniu jeszcze przez 10 minut. Zalewamy koncentratem pomidorowym, dolewamy wrzątku tak by sos nie był za rzadki. Mieszamy, gotujemy jeszcze 10 minut. W tym czasie zagotowujemy makaron do miękkości. Nakładamy makaron na talerz, a następnie zalewamy go sosem. Podajemy posypany rozmarynem.

Warzywa i orzechy wprost z patelni

  • 1 marchew
  • 1/4 selera
  • 1 cebula
  • 7 listków rozmarynu
  • 2 listki bazylii
  • 100 gram kiełbaski
  • 100 gram pora
  • 2 łyżki orzechów laskowych (tarte)
  • 2 platry avocado
  • 100 gram makaronu chińskiego
  • pieprz

Seler i marchew staramy na tarce na grubym oczku. Cebulę kroimy w kostkę. Razem z ziołami wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Doprawiamy całość pieprzem. Do patelni dodajemy po 5 minutach kiełbaskę pokrojoną w kostkę oraz por w plastrach. Dodajemy potem orzechy tarte. Mieszamy wszystko, tak by por się rozpadł na małe kółeczka. Nakładamy makaron, a na niego warzywa i kiełbaskę z patelni. Tuż przed podaniem dodatkowo posypujemy całość orzechami (można je wcześniej podsmażyć na drugiej małej patelni).

Makaron spaghetti w stylu chińskim

  • makaron 300 g
  • por 1/2 szt
  • seler 1/2 szt
  • marchew 1 szt
  • przyprawa chińska 3 łyżeczka
  • sos czosnkowy 2 łyżeczka
  • grzyb mun 1 szt
  • sos sojowy 4 łyżeczka
  • sezam 3 łyżeczka
  • nerkowce 2 łyżeczka
  • boczek 3 pl
  • cebula 1 szt

Boczek kroję w kostkę tak samo jak cebulę. Cebulkę oraz boczek podrumieniam na gorącym oleju rzepakowym.Ścieram seler i marchew na tarce, por i grzyb mun kroję w kostkę. Dodaję wszystko na patelnię i mieszam.Doprawiam sosem sojowym, sezamem oraz chińskimi przyprawami. W międzyczasie gotuje makaron.
Podaję najpierw makaron, a na niego nakładam warzywa.
Posypuję nerkowcami.

Szybki kurczak z makaronem17

  • 1 pierś z kurczaka
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 5 łyżek sezamu
  • 1/2 papryki czerwonej i zielonej
  • 3 pomidory suszone

Kurczaka kroimy w plastry i polewamy sosem sojowym (2 łyżki). Podsmażamy. Posypujemy całość sezamy. Następnie gotujemy makaron rurki do miękkości i dodajemy na patelnie razem z pokrojoną papryką i pomidorami suszonymi. Dodajemy jeszcze 2 łyżki sosu sojowego. . Smażymy jeszcze chwilę i podajemy delikatnie posypane sezamem.

Na serwo

Makaron z warzywami i kurczakiem w sosie serowym5

  • pierś z kurczaka 1/2 szt
  • ser żółty 1 szt
  • przyprawy do kurczaka
  • roszponka 1 garść
  • pora 50 gr Lubię
  • śmietana 3 łyżka
  • kiełki 1 łyżka Lubię
  • bazylia 3 listek
  • makaron 100 gr
  • serek topiony 2 łyżka
  • pieprz

Szybka, jednoosobowa kolacja. Przygotowujemy miseczkę makaronu. Pierś z kurczaka obtaczamy w przyprawie. Smażymy na patelni z pokrojonym w kostkę porem. W rondelku podgrzewamy śmietanę i serek topiony. Gdy będą bulgotać dodajemy ser żółty, porwane listki bazylii i pieprz. Często mieszamy, aż do pełnego rozpuszczenia sera. Na talerz nakładamy makaron, następnie mięso z porem. Zalewamy całość sosem. Dekorujemy roszpunką, posypujemy kiełkami.

i na pomidorowo…

Letni makaron w ostrym sosie pomidorowym

3

  • 100 gram kiełbaski
  • 200 gram makaronu
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1/2 łyżeczka papryki ostrej i cała słodkiej
  • 1 łyżeczka tymianku i oregano
  • 2 główki czosnku
  • 4 duże rzodkiewki
  • 400 gram pomidorów (u mnie z puszki)

Na patelni podsmażam pokrojoną w kostkę kiełbaskę. Dodajemy na patelnie pomidory pokrojone (łącznie z sokiem z puszki). Doprawiamy pieprzem, solą, papryką, tymiankiem, oregano oraz przeciskam przez praskę aromatyczny, działkowy czosnek. Trzymam na gazie tak długo aż pomidory lekko się „rozmiękną”, ale będą jeszcze wyczuwalne. Nakładam sos na makron i posypuje pokrojoną w kostkę rzodkiewką (specjalnie nie gotuję, lubię jak chrupie).

 

Makaron z pomidorkami i rzodkiewką5a

  • 1 szkl makaronu
  • 2 kiełbaski
  • 1 łyżka śmietany
  • i ząbek czosnku
  • 3 łyżeczki oregano
  • 2 szczypty pieprzu
  • 5 małych pomidorów
  • 5 sporych rzodkiewek

Gotujemy do miękkości ulubiony makaron. Na patelni podsmażamy kiełbaskę pokrojoną w kostkę. Kroimy rzodkiewkę w kostkę i dodajemy. Na końcu tak samo kroimy pomidorki i nakładamy na patelnie. Do śmietany wyciskamy ząbek czosnku. Nalewamy na patelnie razem z 3 łyżkami wody z makaronu. Doprawiamy pieprzem i oregano. Zakrywamy pokrywką na 5 minut, tak by wszystko przeszło aromatem pomidorów, ale żeby pozostały one w swoim kształcie. Następnie nakładamy na talerz makaron, przykrywamy go kiełbaską z chrupiącą rzodkiewką i pachnącymi pomidorkami.

czasem bywa zielony…

Makaron zielono mi

  • makaron spaghetti 100 g
  • Pesto: 2 łyżki
  • serek topiony 1 trójkąt
  • awokado 2 plastry
  • papryczka chili 1 szt
  • papryka czerwona 1/3 szt

Gotuję makaron z odrobiną soli. Do miękkości. Następnie odsączam z wody. Serek topiony kroję w kostkę. Nakładam równomiernie pesto i serek. Kroję w kostkę awokado, paprykę oraz papryczkę (u mnie żółte, lekko słodkie chili). Na środku układam chili, potem awokado i ostatnie koło- paprykę czerwoną.

 

I na słodko!

Czekoladowy makaron3

  • 250 gram makaron
  • 4 łyżki kakao
  • 3 łyżki rodzynki
  • 4 łyżki cukier
  • 3 łyżki tarte orzechy włoskie
  • 2 łyżeczki płatki migdałowe
  • 1 łyżka masło

Makaron penne gotuję do miękkości, odsączam z wody, przekładam do miski.
Rodzynki zalewam wrzątkiem na 5 minut. Do makaronu dodaję masło, cukier i kakao, mieszam. Potem dodaję jeszcze tarte orzechy i rodzynki. Ponownie wszystko dokładnie mieszam. Staram się by każda kluska była dokładnie oklejona zarówno kakaem jak i orzechami. Rodzynki powinny być rozłożone równomiernie w całej masie. Przed podaniem posypuję całość płatkami migdałowymi oraz dodatkowo odrobiną orzechów tartych.

1a

Makaron z bakaliami

  • 100 gram makaronu
  • 4 morele suszone
  • 3 łyżki żurawiny
  • 5 łyżek dżemu porzeczkowego
  • łyżeczka migdałów krojonych w słupki

Gotujemy nasz ulubiony makaron. Następnie w miseczce mieszamy dżem, migdały, żurawinę (jako że dżem porzeczkowy bywa dość kwaśny można dodać miód). Polewamy makaron zawartością miseczki. Morele kroimy w pół i wkładamy dekoracyjnie w makaron. Posypujemy całość migdałami.
Wszystkie przepisy pochodzą z bloga kulinarnego: Gotuj z Gulgotkiem!

 

zobacz również:

 

Dania z makaronu naszych czytelników

Prawdy i mity na temat herbaty

Różne pomysły na kotlety

Domowe wypieki – przepisy na smaczne ciasta