Dorsz z zieloną sałatką i ziemniakami
Artykuł zewnętrzny
3 filety z dorsza
400 g młodych ziemniaków
2 awokado
100 g groszku cukrowego
2 łodygi selera naciowego
oliwa z oliwek
sok z cytryny
2 łyżki mąki
sól, pieprz, papryka słodka, oregano
ziemniaki dokładnie szorujemy, mniejsze kroimy na pół, większe na ćwiartki,
polewamy oliwą, dodajemy sól, pieprz, paprykę i oregano, mieszamy,
pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni celcjusza przez ok. 30 min,
ryby skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem,
obtoczyć w mące i smażyć na złoty kolor,
awokado kroimy wzdłuż na pół, następnie w plasterki, rozkładamy na talerzach,
na awokado układamy groszek i pokrojony w półksiężyce seler naciowy,
sałatkę polewamy oliwą, sokiem z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem,
obok sałatki układamy dorsza i ziemniaki