Zapiekanka makaronowa z szynką i mozzarellą

12 sierpnia 2015, dodał: Izabela77
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

 

– 200 g makaronu kokardki

– 100 g szynki

– 1 cebula

– salami

– 200g tartej mozzarelli

– ser parmezan

– ok. 200 ml przecieru pomidorowego

– sól

– pieprz

– oregano

– bazylia

– oliwa z oliwek

Przygotowanie:

 

Makaron gotujemy al dente w posolonej wodzie. Szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie razem z pokrojoną cebulą. Przecier pomidorowy doprawiamy solą, pieprzem, oregano, bazylią i mieszamy z makaronem. Dodajemy podsmażoną szynkę z cebulą i ¾ sera mozzarella. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do naczyń, w których będziemy zapiekać. Górę posypujemy pozostałą mozzarellą, układamy kilka plasterków salami i posypujemy wierzch parmezanem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni ok. 20 minut.

file1396186794