rolada drobiowa z krokiecikami ziemnaczanymi
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
500 g piersi drobiowych
4 plastry sera żółtego
500 g ziemniaków
30 g sera żółtego startego
1/4 szklanki śmietany
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/4 szklanki wody
1 jajko
3 łyżki mąki
sól, pieprz, papryka słodka natka pietruszki, gałka muszkatołowa, curry, sok z cytryny
Sposób przygotowania:
- piersi przecinamy wzdłuż nie do końca rozkładamy i rozbijamy delikatnie,
- przyprawiamy oliwą, sokiem z cytryny, solą, pieprzem, papryką, curry i wkładamy na chwilę do lodówki,
- po wyjęciu na piersi rozkładamy plastry sera posypujemy częścią posiekanej natki pietruszki, rolujemy i związujemy sznurkiem,
- obsmażamy na patelni, a następnie pieczemy w piekarniku ok 15 min,
- po upieczeniu roladę zdejmujemy z patelni,
- do powstałego tłuszczu dodajemy masło, wlewamy śmietanę i wodę z mąką ziemniaczaną, doprawiamy i dodajemy resztę natki pietruszki, grzejemy aż sos zgęstnieje,
- obrane ziemniaki gotujemy, ubijamy, od stawiamy do ostygnięcia,
- dodajemy do nich starty ser, jajko, 2 łyżki mąki, przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i papryką,
- mieszamy, z masy formujemy małe krokieciki obtaczamy w reszcie mąki i obsmażamy na złoty kolor,
- roladę kroimy i podajemy z krokietami i sosem