Pikantny makaron z sosem z masła orzechowego z polędwiczką wieprzową
Artykuł zewnętrzny
Pikantny makaron z sosem z masła orzechowego z polędwiczką
(4-6 porcji)
Składniki:
- 400 g makaronu lo mein lub innego w stylu azjatyckim
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 3 łyżki świeżego imbiru, startego na tarce
- 1 czerwona papryczka chili, drobno posiekana
- 400 g polędwiczki wieprzowej, pokrojonej w cienkie paseczki
- 1 szklanka pokrojonej w cienkie plasterki czerwonej papryki
- 1 szklanka marchewki pokrojonej w zapałki
- 1 szklanka fasolki szparagowej, pokrojonej na 2 cm kawałki
- 1/4 szklanki masła orzechowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1/2 szklanki posiekanej dymki
Do podania:
- posiekane listki kolendry
- uprażone na suchej patelni i posiekane orzeszki ziemne
Przygotowanie:
- Ugotuj makaron w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odcedź.
- W woku lub dużej patelni z grubym dnem, rozgrzej na średnim ogniu łyżkę oleju, włóż czosnek, imbir i papryczkę chili, po czym smaż często mieszając przez 1-2 minuty, aż poczujesz intensywny aromat czosnku i imbiru.
- Dodaj polędwiczkę i smaż mieszając kolejne 4 minuty, do ładnego zarumienienia. Przełóż zawartość patelni, najlepiej łyżką cedzakową, do małej miseczki.
- Do patelni wlej pozostałą łyżkę oleju, włóż paprykę, marchew i fasolkę i smaż mieszając przez 2-3 minuty, aż warzywa będą usmażone, ale wciąż chrupiące. Przełóż je łyżką cedzakową do miski z wieprzowiną.
- Następnie do patelni włóż ugotowany makaron i podsmaż go przez 1-2 minuty, tylko w celu odgrzania. Wmieszaj masło orzechowe, sos sojowy, olej sezamowy, sos rybny, ocet ryżowy i wodę, po czym smaż jeszcze przez minutę lub dwie, aż powstanie jednolity sos (dolej łyżkę lub dwie wody, jeżeli sos będzie zbyt gęsty).
- Zdejmij patelnię z ognia i dodaj wieprzowinę z warzywami wraz z posiekaną dymką, po czym dokładnie wymieszaj tak by wszystko było równomiernie pokryte sosem. Wyłóż do miseczek i podawaj danie posypane kolendrą i prażonymi orzeszkami ziemnymi.
Smacznego!