Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i szpinakiem
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i szpinakiem
(4 porcje)
Składniki:
350 g spaghetti (lub innego ulubionego makaronu)
300 g pieczarek
3 łyżki oliwy z oliwek
gruby plasterek masła
400 g gotowanego lub upieczonego kurczaka
250 ml białego wina
450 ml śmietanki 30 %
200 g szpinaku
190 g startego parmezanu
Przygotowanie:
Ugotuj makaron w dobrze osolonej wodzie, zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Następnie odcedź go i odstaw. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.
Pieczarki pokrój w ćwiartki, a na dużej patelni rozgrzej oliwę i masło. Wrzuć pieczarki i podsmaż do ładnego zarumienienia. Dodaj kurczaka pokrojonego na spore kawałki i wlej wino. Doprowadź je do wrzenia i gotuj przez chwilę zdrapując z dna patelni przysmażone kawałki. Następnie wlej śmietankę, doprowadź całość ponownie do wrzenia i zdejmij patelnię z ognia.
Teraz umyj szpinak i jeszcze mokry umieść na patelni ze szczelną przykrywką. Podgrzewaj go przez 1-2 minuty do zwiędnięcia, następnie zdejmij z ognia, odciśnij z niego nadmiar wody i z grubsza posiekaj.
Umieść makaron, sos z grzybami i kurczakiem i szpinak w dużej misce, po czym wmieszaj dwie trzecie parmezanu i dopraw solą i pieprzem. Przełóż całość do dużego naczynia do zapiekania i posyp resztą parmezanu. Piecz przez ok. 35 minut, do ładnego zarumienienia.