Makaron z kurczakiem w sosie teriyaki

12 marca 2014, dodał: Dzi
Artykuł zewnętrzny

Makaron z kurczakiem w sosie teriyaki

(4 porcje)

Składniki:

  • 250 g makaronu ryżowego
  • 1 1/2 łyżki oleju rzepakowego
  • 400 g piersi z kurczaka, pokrojonych w paski
  • 4 marchewki, obrane i pokrojone w plasterki
  • 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 3 szklanki świeżych lub mrożonych różyczek brokuła
  • sól i pieprz do smaku

Składniki na sos:

  • 1 1/2 szklanki zimnej wody
  • 3/4 szklanki ciemnego cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki skrobi lub mąki kukurydzianej

Przygotowanie:

  1. Makaron przygotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź i odstaw. Kurczaka dopraw solą i pieprzem.
  2. Na dużej patelni rozgrzej na średnim 1 łyżkę oleju rzepakowego. Włóż kurczaka i smaż, aż będzie ładnie zarumieniony, przez ok. 8 minut. Wyjmij kurczaka z patelni i odstaw.
  3. W trakcie smażenia kurczaka, przygotuj sos teriyaki. W garnku, najlepiej z grubym dnem, wymieszaj wszystkie jego składniki i doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. Następnie zmniejsz ogień i gotuj, aż sos ściemnieje i zgęstnieje, około 10 minut. Zmniejsz ogień do najmniejszego i utrzymuj sos ciepły do momentu wymieszania z kurczakiem i warzywami.
  4. Na patelni rozgrzej resztę oleju, włóż marchewkę i smaż mieszając przez 5 minut. Dodaj cebulę i czosnek, i smaż do zeszklenia. Następnie włóż brokuły i smaż kolejne pięć minut, aż różyczki przestaną być surowe, jednak wciąż będą jędrne i chrupiące. Następnie włóż ponownie do patelni kurczaka i zalej całość sosem teriyaki. Dodaj makaron ryżowy i wymieszaj. Podawaj natychmiast.
Smacznego!

file1394648925