Makaron z kurczakiem w sosie teriyaki
Artykuł zewnętrzny
Makaron z kurczakiem w sosie teriyaki
(4 porcje)
Składniki:
- 250 g makaronu ryżowego
- 1 1/2 łyżki oleju rzepakowego
- 400 g piersi z kurczaka, pokrojonych w paski
- 4 marchewki, obrane i pokrojone w plasterki
- 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 3 szklanki świeżych lub mrożonych różyczek brokuła
- sól i pieprz do smaku
Składniki na sos:
- 1 1/2 szklanki zimnej wody
- 3/4 szklanki ciemnego cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki skrobi lub mąki kukurydzianej
Przygotowanie:
- Makaron przygotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź i odstaw. Kurczaka dopraw solą i pieprzem.
- Na dużej patelni rozgrzej na średnim 1 łyżkę oleju rzepakowego. Włóż kurczaka i smaż, aż będzie ładnie zarumieniony, przez ok. 8 minut. Wyjmij kurczaka z patelni i odstaw.
- W trakcie smażenia kurczaka, przygotuj sos teriyaki. W garnku, najlepiej z grubym dnem, wymieszaj wszystkie jego składniki i doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. Następnie zmniejsz ogień i gotuj, aż sos ściemnieje i zgęstnieje, około 10 minut. Zmniejsz ogień do najmniejszego i utrzymuj sos ciepły do momentu wymieszania z kurczakiem i warzywami.
- Na patelni rozgrzej resztę oleju, włóż marchewkę i smaż mieszając przez 5 minut. Dodaj cebulę i czosnek, i smaż do zeszklenia. Następnie włóż brokuły i smaż kolejne pięć minut, aż różyczki przestaną być surowe, jednak wciąż będą jędrne i chrupiące. Następnie włóż ponownie do patelni kurczaka i zalej całość sosem teriyaki. Dodaj makaron ryżowy i wymieszaj. Podawaj natychmiast.
Smacznego!