Domowe spaghetti carbonarra z mascarpone
Składniki dla ok 6 osób:
500 g makaronu typu spagetti- pełnoziarnistego
250 g boczku wędzonego lub szynki
250 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
3 żółtka
2 łyżki oliwy z oliwek
3-4 ząbki czosnku
1 duża cebula
150 ml białego wina
kilka gałązek świeżego rozmarynu
1/4 kostki rosołowej np. o smaku kurczaka
starty parmezan do posypania
pieprz do smaku
Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie,żeby był al dente. Boczek pokroić w drobną kostkę,podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy,aż się ładnie zrumieni,odstawić. Połowę serka mascarpone połączyć z żółtkami i połową śmietany, dobrze wymieszać. Odstawić. Cebulę i czosnek drobno posiekać,zeszklić na oliwie, dodać wino,gotować aż wino wyparuje,a cebulka zgęstnieje. Dolać kostkę rosołową rozpuszczoną w 14 szklanki wrzątku,dodać całe mascarpone i cała śmietanę,oraz posiekany rozmaryn. Dodać boczek i ugotowany makaron wymieszać. Chwilę pogotować. Popieprzyc do smaku. Podawać na talerzu, posypane startym parmezanem.
fot: redakcja