Pomysłowe sałatki i dressingi – przepisy!

23 kwietnia 2014, dodał: NaWidelcu
Artykuł zewnętrzny

SaladDressingDuo

 

Sos nada nowego smaku każdemu posiłkowi! Idealny do sałatek, ale też ziemniaków, makaronu czy ryżu. Wspiera odchudzających i cieszy podniebienia smakoszy! Brak Wam pomysłów? Oto kilka oryginalnych propozycji:

Orientalny sos imbirowy 

1

 

  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki mielonego świeżego imbiru
  • 3/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/3 szklanki octu ryżowego
  • 1/2 szklanki sosu sojowego
  • 3 łyżki miodu
  • 1/4 szklanki wody

 

 

 

W zamykanym, szklanym pojemniku połączyć imbir, czosnek, oliwa z oliwek, ocet ryżowy, sos sojowy, miód i wodę. Zamknąć pojemnik i dobrze wymieszać. Przelać całość do rondelka i podgrzewać aż do rozpuszczenia miodu. Ostudzić i dobrze wymieszać przed podaniem. Przechowywano pod przykryciem w lodówce.

1

Kremowy włoski dressing

  • 1 szklanka majonezu
  • pół małej cebuli
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 1 łyżka cukru białego
  • 3/4 łyżeczki przyprawy włoskiej
  • 1/4 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

 

Do blendera włożyć majonez, cebulę, ocet i cukier. Dodać włoską przyprawę, czosnek w proszku, sól i pieprz. Mieszać, aż masa nabierze gładkiej konsystencji.

 

Sos francuski

1

 

  •  2/3 szklanki keczupu
  • 1 szklanka cukru białego
  • 1/2 szklanki octu
  • 1 szklanka oleju roślinnego
  • 1/2 szklanki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka papryki
  • półtorej małej cebuli, poszatkowanej
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1/4 szklanki rozdrobnionego sera pleśniowego

Dodać ketchup, cukier, ocet, olej, sok z cytryny, sól, papryka, cebula, czosnek i ser pleśniowy do miseczki. Wszystko dobrze wymieszać i delikatnie rozgnieść widelce. Przechowywać w lodówce.

 

Słodko kwaśny dressing

1

 

  • 1 szklanka oleju roślinnego 
  • 2/3 szklanki cukru białego
  • 1/3 szklanki białego octu
  • 1/4 małej cebuli, drobno pokrojonej w kostkę
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 łyżeczki musztardy
  • 1/2 łyżeczki nasion selera

W blenderze połączyć olej, cukier, ocet, cebulę, sól, musztardę i nasiona selera. Miksować wszystko aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

 

1

Rosyjski sos sałatkowy

  • 1/2 szklanki majonezu 
  • 1/3 szklanki keczupu
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • 1 łyżka drobno posiekanej cebuli
  • sól i pieprz do smaku

W małej misce mieszać majonez, keczup, ocet, cebulę, sól i pieprz, aż do ich dokładnie połączone. Przechowywać w lodówce co najmniej na godzinę przed podaniem.

 

 

Sos czosnkowy

10

  • 2 szklanki majonezu
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 mała cebula, pokrojona w kostkę
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 5 łyżek śmietany
  • 2 łyżki suszonej pietruszki
  • 1 łyżka czosnku w proszku
  • 1 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 2 szczypty soli

Wymieszać trzepaczką majonez, maślankę, cebulę, olej roślinny, śmietanę, pietruszkę, czosnek w proszku, pieprz i sól w misce. Po 30 sekundach sos staje się kremowy.

Przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce maksymalnie przez okres do 1 tygodnia.

11

 

Ostry sos jogurtowy

  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 szczypta mielonego kminku
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka chili

W małej misce wymieszać kolendrę z sokiem z cytryny, kminkiem, jogurtem i chili. Trzymać w lodówce co najmniej godzinę przed podaniem.1/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry

 

Sos cytrusowy

  • 1/4 szklanki soku z cytryny12
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • sok z 1 limonki
  • 1 jajko
  • 1 białko
  • 3/4 szklanki cukru białego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 szklanki oliwy

Wlać do miseczki sok z cytryny, sok pomarańczowy, sok z limonki, jajko, białko jaj, cukier, miód i olej i mieszać aż do ich pełnego połączenia. Przechowywać w lodówce.

 

 

Miodowo-musztardowy sos

1. miodowo-musztardowy sos

  • 1/4 szklanki posiekanej cebuli
  •   1 łyżka natki pietruszki
  •   1/3 szklanki octu jabłkowego
  •   2 łyżki musztardy Dijon
  •   1 szklanka majonezu
  •   1/4 szklanki miodu
  •   2 łyżeczki skórki z limonki
  •   sól morska i zmielony czarny pieprz do smaku

 

Włożyć cebulę, pietruszkę, ocet, musztardę, majonez, miód, sól, pieprz i skórkę z limonki do blendera. Miksować aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Podawać natychmiast lub w zamkniętym pojemniku przechowywać w lodówce.

 

Margarita Dressing

2

  • 1/2 szklanki oliwy
  • 1/4 szklanki soku z limonki
  • 2 1/2 łyżki miodu
  • 1 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 2 łyżeczki suszonej kolendry
  • 1/8 łyżeczki soli

Wymieszać oliwę, sok z limonki, miód, kminek, kolendry i soli w małej misce, aż do połączenia wszystkich składników. Przechowywać w lodówce.

 

Miodowo-jogutrowy sos

3

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1/4 szklanki miodu
  • 2 łyżki musztardy
  • 1/4 łyżeczki nasion selera

 

Wymieszaj jogurt, miód, musztardę i nasiona selera w małej misce. Włożyć do lodówki co najmniej na godzinę przed podaniem.

 

 

Zielony sos sałatkowy

4

  • 2 szklanki majonezu
  • 4 filety z sardeli, pokrojone w kostkę
  • 1 zielona cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki posiekanego świeżego szczypiorku
  • 1 łyżka octu estragon
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego estragonu

 

Wymieszać majonez z pokrojonymi w kostkę sardeli oraz zieloną cebulą, pietruszką, szczypiorkiem, octem i estragonem.

Przechowywać w lodówce do przegryzienia.

Dressing Batmana

6

  • 1 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 2 łyżki pasty anchois
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu

 

W blenderze połączyć oliwę z oliwek, ocet, sok z cytryny, pastę anchois, musztardę, czosnek, śmietanę i ser parmezan. Miskować, aż całość będzie gładka. Przechowywać w lodówce przez godzinę przed podaniem.

Szybki sos z ketchupem

3a

  • 4 łyżki ketchupu
  • 4 łyżki majonezu
  • pieprz, sól
  • świeże zioła (bazylia, tymianek)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano

 

Wymieszać ketchup z majonezem w proporcjach 1:1. Rozetrzeć masę tak, żeby nie było grudek. Dodać poszatkowane zioła oraz oregano, pieprz i sól. Ponownie wszystko wymieszać.

Źródło: Gotuj z Gulgotkiem

 

 

 

Sos na niebieskim serze

9

  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 1/3 szklanki majonezu
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 100 gram sera pleśniowego, rozdrobnionego

 

W dużej misce wymieszać śmietanę i majonez. Dodać musztardę, czosnek w proszku, sól i pieprz. Wymieszać z serem pleśniowym. Przelać do pojemniczka i przechowywać w lodówce na 24 godzin przed podaniem.

 

 zobacz również:

Lekkostrawne dania na wiosnę – przepisy

Wiosenne, pomysłowe sałatki

Wszystkie porady i przepisy kulinarne

Kasza jaglana – pomysły i przepisy