Cake apéritif z serem

8 marca 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

3854401930_86cbb6326a_b1

Składniki (na formę o długości 25 cm):

200 g sera (koziego, pleśniowego),

4 jajka,

250 g mąki bezglutenowej,

100 ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina,

100 ml oliwy z oliwek,

1/2 pęczka tymianku,

skórka starta z 1/2 cytryny,

1/2 łyżeczki cukru,

60 g suszonych pomidorów,

11 g proszku do pieczenia (bezglutenowy),

1/2 łyżeczki soli, pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 220°C. Formę keksówkę lekko natłuścić, wyłożyć papierem do pieczenia. Tymianek posiekać, ser pokroić w kostkę i odstawić. Suszone pomidory pokroić na drobne kawałki, oprószyć mąką i odstawić. Pozostałą mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia do dużej miski. Wymieszać z cukrem, solą i  pieprzem. Po środku zrobić wgłębienie. Jajka rozkłócić, dodać wraz ze skórką z cytryny do dołka w mące. Mieszać trzepaczką lub widelcem tak, aby mąka stopniowo połączyła się z jajami. Wlać oliwę oraz wino. Dodać posiekane suszone pomidory, tymianek oraz ser. Dokładnie wymieszać (ciasto pozostanie odrobinkę grudkowate). Przełożyć do przygotowanej formy i piec 15 min. w temp. 220°C, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 °C i piec jeszcze 25-30 min. lub do czasu, aż patyczek wkłuty do środka wyjdzie suchy. Pozostawić do przestygnięcia.

nadesłała: Marta