Knedle z kiełbasą
Ziemniaki są bardzo wdzięcznymi warzywami. Można z nich wyczarować wiele wspaniałym i smacznych potraw. Taka właśnie potrawą są knedle. Najlepiej smakują odsmażane na drugi dzień.
Składniki:
1 kg żółtych ziemniaków
40 dag kiełbasy podwawelskiej
mała cebula
25 dag mąki pszennej
łyżka majeranku
łyżka oleju
sól, pieprz
Ziemniaki należy ugotować w mundurkach. W tym czasie z kiełbasy usunąć osłonkę i pokroić ją na kawałki oraz zmielić w maszynce do mielenia. Cebulkę pokroić w drobna kostkę i zeszklić na oleju. Dodać do kiełbasy i wymieszać z majerankiem i pieprzem. Do kiełbasy nie dodajemy soli, gdyż na pewno była ona solona wcześniej.
Po ostudzeniu ziemniaków trzeba je obrać i zmielić na drobnym sicie. Po czym połączyć z mąką i odrobina soli.
Masę ziemniaczaną podzielić na 16 części, z każdej uformować owalny placek i nakładać 1-2 łyżki kiełbasianego farszu. Po czym skleić i uformować podłużnego knedla. Postępujemy tak, aż nam się skończy masa ziemniaczana.
Gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia. Podajemy z wody lub odsmażane na drugi dzień ze skwarkami.
Myślę, że są wspaniałą potrawą, którą zgłaszam na zimowy konkurs z firmą Termisil.