Zapiekanka warzywna

31 stycznia 2014, dodał: agutek1993
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 20 dkg pieczarek
  • 1 kostka bulionowa (drobiowa lub warzywna)
  • mała śmietana 18%
  • 1 cebula
  • 1 brokuł 
  • 1 kalafior
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 30 dkg makaronu (najlepiej świderki)
  • serek topiony 
  • ser żółty
  • 5 dkg margaryny lub masła 
  • mała cukinia
  • sól, pieprz, kucharek, olej 

    Sposób przygotowania:
    Makaron gotujemy w osolonej wodzie z odrobina oleju. Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki następnie smażymy na oleju. Cukinie myjemy i kroimy w cienkie plastry, podsmażamy na oleju. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i smażymy na oleju z odrobiną startej kostki bulionowej i czarnym pieprzem. Brokuła i kalafiora dzielimy na różyczki, dokładnie płuczemy i gotujemy (osobno).
    SOS: Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni topimy masło lub margarynę, dodajemy cebulę i szklimy. Dolewamy 0,5-1 szklanki wody,serek topiony i śmietanę. Doprawiamy do smaku czarnym pieprzem, resztą kostki bulionowej i Kucharkiem. Trzymamy na ogniu mieszając aż lekko zgęstnieje.
    W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: połowę usmażonych ziemniaków, połowę makaronu, połowę cukinii, pieczarki, pozostałą cukinię, resztę makaronu, brokuła i kalafiora, polewamy to wszystko gotowym sosem. Na to układamy pozostałe ziemniaki i posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy 30 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
    Rady:
    Do zapiekanki można także dodać usmażone mięso mielone lub pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę.