Kurczak w cieście z sałatką
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
300 g mięsa z udek drobiowych bez kości
1 łodyga selera naciowego
1 pomidor
1/2 papryki czerwonej
rukola
1 op. tofu sałatkowego (125g)
1 garść sezamu
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki wody
1 jajko
sól, pieprz, miód, sos sojowy, sok z limonki, ocet balsamiczny, curry, imbir, papryka ostra, olej
Sposób przygotowania:
- każdą część kurczaka kroimy na trzy, marynujemy w oleju, sosie sojowym, soku z limonki, occie, miodzie i przyprawach, odstawiamy do lodówki na 30 min,
- na talerzach rozkładamy rukolę,
- pokrojone warzywa i tofu,
- dodajemy sól i pieprz oraz kropimy sokiem z limonki i olejem,
- z mąki, wody, jajka i szczypty soli robimy ciasto, dodajemy sezam
- kurczaka obtaczamy w cieście i smażymy na głębokim oleju przez 3-4 min, po kilka porcji,
- podajemy na sałatce