Polecamy apetyczne, sycące i typowo zimowe gulasze, kociołki i potrawki mięsne w wykonaniu naszych czytelników. Fantastyczne pomysły obiadowe, na każdy dzień tygodnia.Gorący gulasz można podać w specjalnym garnuszku przykrywką z terakoty, w chlebie lub po litewsku np. w naczyniu typu czenaki. Gulasze można przygotować z mięsa drobiowego, wieprzowego, dziczyzny, ale bardzo cenione są gulasze mięsne z mięsa wołowego.
Jeśli jednak nie masz zbyt dużo czasu możesz w ostateczności przygotować gulasz z mięsa mielonego i dodać do niego dużo warzywnych dodatków i rozgrzewających przypraw. Do takich rozgrzewających przypraw należy np: imbir, papryka chilli, cynamon, goździki, kmin, pieprz. Do takiej gorącej zupy można dodać ziemniaki lub makaron, ale świetnie smakuje też ze świeżą bagietką lub bułeczką z masełkiem. Posypujmy nasze kociołki natką pietruszki, która zawiera ogromne ilości witaminy C chroniącej nas przed przeziębieniem.
Oto garść wybranych pomysłów
Gulasz z kurkami
Autor: czekoladka
Składniki:
– 1/2 kg szynki wieprzowej bez kości,
– 1/2 kg polędwicy wołowej, – 600g kurek,
– duża cebula,
– 2 duże marchewki,
– puszka czerwonej fasoli,
– łyżeczka ostrej papryki,
– łyżeczka słodkiej papryki,
– 1/2 łyżeczki bazylii,
– 1/2 łyżeczki oregano,
– 2 ząbki czosnku,
– sól, pieprz,
– czubata łyżka mąki pszennej.
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Oprószyć mąką. Cbulę obrać, posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Dodać mięso, zrumienić ze wszystkich stron. Następnie przełożyć do garnka, dodać drobno posiekiany czosnek i przyprawy. Zalać wodą – ok. 1 szkl. i dusić na małym ogniu ok. godziny, mieszając od czasu do czasu i w razie potrzeby podlewając wodą. Na koniec doprawić do smaku. Podawać np. z ugotowaną na sypko kaszą gryczaną.
Rozgrzewający kociołek cygański
Autor: oliwka
Składniki:
– 800 g pokrojonego w grubą kostkę karczka wieprzowego
– 100 g pokrojonego w kostkę wędzonego boczku
– 2 pokrojone w kostkę cebule – 200 g pokrojonych w ćwiartki pieczarek
– 2 ząbki pokrojonego w plastry czosnku
– 100 g czerwonej papryki
– 100 g ciętej, zielonej fasoli szparagowej
– 50 g przecieru pomidorowego
– 50 g ostrego ketchupu
– 100 ml pikantnego soku pomidorowego
– 100 ml bulionu
– 50 ml oleju do smażenia
– 100 ml czerwonego wina
– ostra papryka, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, majeranek, kminek, sól
Przygotowanie:
Pokrojoną karkówkę posypać solą i pieprzem, oprószyć papryką. W rondlu rozgrzać oliwę, obsmażyć boczek, włożyć pokrojoną karkówkę i obsmażyć na złoty kolor. Następnie dodać czosnek, cebulę, pieczarki i paprykę. Smażyć 10 minut, zalać bulionem i czerwonym winem. Dodać przyprawy, fasolę szparagową, przecier pomidorowy, ostry ketchup, pikantny sok pomidorowy i dusić do miękkości. Żeby mięso miało bardziej wyrazisty smak należy zamarynować je w przyprawach i ziołach na kilka godzin przed przygotowaniem.
Rozgrzewający warzywny gulasz
Autor: zauberi
Składniki:
– 1 kg papryki,
– 30 dag pieczarek, – 2-3 cebule,
– 2 łyżki oleju,
– łyżka mąki,
– 200 ml śmietany (użyłam 22%),
– natka pietruszki,
– chili spora szczypta
– papryka, pieprz, sól
– *opcjonalnie ulubiona kiełbasa
Przygotowanie:
Paprykę i cebulę pokroić w kostkę (dosyć grubą). Pieczarki umyć pokroić na cząstki lub plasterki. Wszystko podsmażyć na oleju i dusić na wolnym ogniu często mieszając. Gdy warzywa będą już miękkie, dodać śmietanę wymieszaną z mąką, posiekaną natkę oraz przyprawy*. Jeszcze chwilę dusić. Podawać gorące z pieczywem.
Gulasz z papryką i pomidorami
Autor: pinkmause
Składniki:
– 1 kg szynki wieprzowej
– 2 duże cebule – 1 ząbek czosnku
– 4 duże pieczarki
– 200 ml bulionu z kurczaka
– 3 ziarenka ziela angielskiego
– 2 liście laurowe
– 1 czerwona papryka
– 1 puszka pomidorów bez skórki (400 g)
– sól
Przygotowanie:
Szynkę umyć, usunąć błonki i pokroić w kostkę. Na dużej patelni z pokrywką lub w brytfannie rozgrzać około 2 łyżek oleju. Na gorący olej wrzucić połowę mięsa i usmażyć na rumiano. Przełożyć na talerz i usmażyć resztę mięsa. W międzyczasie, gdy mięso się smaży, cebule pokroić w kostkę, a pieczarki w półplasterki. Po wyjęciu drugiej partii przyrumienionego mięsa, na ten sam tłuszcz wrzucić cebulę, pieczarki i od razu posolić 1 łyżeczką soli (aby cebula i pieczarki szybciej puściły sok i połączyły się ze smakiem ze smażenia mięsa). Zetrzeć również ząbek czosnku i dodać do cebuli. Smażyć, aż cały płyn wyparuje mieszając od czasu do czasu. Wtedy wlać bulion, dodać usmażone kawałki szynki, przykryć pokrywką i dusić przez 45 minut. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę, puszkę pomidorów i dusić jeszcze przez 15 minut. Ewentualnie posolić do smaku. Można posypać posiekaną zieleniną.
Mięso pokroić w duże kawałki, cebule w piórka. Na dużej patelni na silnym ogniu stopić smalec i podsmażyć cebulę na złoty kolor. Na pozostały tłuszcz dodać paprykę oraz pokrojone kawałki mięsa, czosnek drobno pokrojony. Smażyć 10 minut do zrumienia się mięsa. Dodać cebulę. Podlać winem. Smażyć kolejne 10 minut aż wino odparuje. Dodać kiszoną kapustę. Wymieszać wszystko, zalać wodą całość tak, żeby cała potrawa była przykryta. Wszystko wymieszać i dusić na wolnym ogniu ok. 45 minut. Doprawić solą, pieprzem, pastą węgierską. W połowie gotowania wrzucić pokrojoną w kostkę paprykę. Gulasz podawać posypany natką pietruszki z kleksem ze śmietany.
Opłukane suszone grzyby zalać wodą i moczyć przez minimum 2 godziny (a najlepiej całą noc). Mięso pokroić w dosyć dużą kostkę, wrzucić je na rozgrzany olej, obsmażyć, a następnie dusić pod przykryciem. Namoczone grzyby odcedzić na sitku, pokroić i gotować w wodzie, w której się moczyły. Kiedy grzyby się zagotują dodać łyżkę masła i sól, dalej gotować je na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając (łączny czas gotowania grzybów około 1 godziny). Jeśli w trakcie duszenia sos za bardzo odparuje, to mięso podlać wodą. Po godzinie gotowania grzyby dodać do mięsa, doprawić pieprzem i solą. Wymieszać i gotować jeszcze około 30 minut. Pod koniec duszenia mięsa, do osobnej miseczki wsypać 2 łyżki mąki pszennej i wlać zimną wodę, wymieszać i wlać na patelnię. W ten sposób zaprawić gulasz i gotować go jeszcze 10 minut.
Gulasz kataloński
Autor: pinkmause
Składniki:
– 500 g wołowiny (najlepiej polędwica wołowa)
– 3 ząbki czosnku – obrane
– sól, pieprz
– 2 czubate łyżki mąki – 5 łyżek oliwy z oliwek, extra vergine – do smażenia
– 500 g grzybów leśnych
– 1 cebula
– 1 marchewka
– 4 dojrzałe pomidory
– 2 listki laurowe
– łyżeczka mielonego ziela angielskiego
– kieliszek (150 ml) czerwonego wytrawnego wina
Przygotowanie:
Zamarynować wołowinę: umyć mięso, pokroić je i w misce wymieszać z odrobiną soli, pieprzu oraz przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Na końcu dodać mąkę, wymieszać wszystko łyżką i wstawić na kwadrans do lodówki. Na wielkiej patelni albo jeszcze lepiej w woku rozgrzać 3 łyżki oliwy z oliwek. Podsmażyć na niej wyjęte z lodówki, zamarynowane mięso. Mieszać szpatułką, żeby lekko zbrązowiało, a po około 8 minutach przełożyć je na talerz. Umyć dokładnie grzyby pod bieżącą wodą, pokroić. Obrać cebulę i marchewkę, pokroić. Pomidory umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić na cząstki. Na patelni rozgrzać pozostałe 2 łyżki oliwy i usmażyć cebulę wraz z marchewką i grzybami. Dodać listki laurowe i łyżeczkę mielonego ziela angielskiego, po czym dusić potrawę na średnim ogniu. Po około 5 minutach, gdy warzywa zmiękną, dodać pomidory (wraz z sokiem, który zostanie na desce po ich krojeniu) oraz wino. Wymieszać dobrze i dusić na małym ogniu jakieś 10 minut. Na samym końcu przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Gulasz z cukinią
Autor: pinkmause
Składniki:
– 75 dag wołowiny na gulasz
– 75 dag cukinii
– 10 dag kurek
– 25 dag cebuli
– 7,5 dag wędzonego boczku – 2 łyżki oleju
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, cukier
– 750 ml bulionu
– 1-2 listki laurowe
– 2,5 dag mąki
– 10 dag śmietany
Przygotowanie:
Cebulę obrać i posiekać. Kurki oczyścić i opłukać. Cukinię umyć, odciąć końce, resztę pokroić na duże kawałki. Boczek pokroić w paseczki. W garnku rozgrzać olej. Porcjami wkładać wołowinę i smażyć, aż się zrumieni. Wyjąć z garnka, a na tłuszczu ze smażenia mięsa zrumienić cukinię. Wyjąć ją, do garnka wrzucić boczek, cebulę i grzyby. Dodać zrumienione mięso. Całość wymieszać z koncentratem pomidorowym.Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Podlać bulionem. Wrzucić listki laurowe i dusić pod przykryciem 1-1,5 godz. Mąkę wymieszać z sześcioma łyżkami wody. Wlać do gulaszu tuż przed końcem gotowania. Dodać śmietanę i cukinię. Przyprawić jeszcze raz solą, pieprzem i cukrem.
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i wyciągamy z z woreczka. Paprykę czerwoną myjemy i kroimy drobno. Cebulę siekamy,pora kroimy w plasterki. Na oliwie podsmażamy paprykę pora i cebulę . Dodajemy przecier pomidorowy ok 3 łyżki. Dodajemy lekko odcedzonego tuńczyka i ryż. Mieszamy. Wszystko razem. Bakłażana kroimy w plasterki solimy odstawiamy. Po ok 10 min płuczemy wycieramy kropimy oliwa i grillujemy. Tniemy na kawałki i dodajemy do paprykarza .Doprawiamy pieprzem i solą do smaku.
Ugotować na sypko ryż w wodzie z 1 kostką bulionową.Na patelni rozgrzać olej i wrzucić na niego obranego ze skórki, chrząstek i kości i pokrojonego w kostkę kurczaka i kukurydzę. Wlać szklankę wody, dodać kostkę bulionową i dusić ok 10 minut. Doprawić do smaku koncentratem pomidorowym, przyprawą Gyros, szczyptą cukru i pieprzu. Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać na patelni z ryżem. Zmniejszyć gaz i dusić kolejne 10 minut. Podawać posypane zieleniną, (ja użyłam zielonych części pora).
Gulasz z marchewką i groszkiem
Autor: Pyza
Składniki:
– 0,5 kg chudej wieprzowiny, użyłam szynki
– 2-3 szczupłe marchewki – 15 dkg zielonego groszku, świeżego lub mrożonego
– kawałek pora, ok 5-10 cm
– 2 łyżeczki oliwy lub oleju
– 1 łyżeczka masła
– 1 czubata łyżeczka mąki
– do smaku: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, papryka mielona słodka
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Pora obrać, dokładnie umyć, pokroić w ćwierć plasterki. Marchewkę obrać, pokroić w krążki. Na patelni rozgrzać olej, partiami zrumienić mięso, obsmażone przekładać do rondla. Na koniec, na tej samej patelni, podsmażyć lekko pora i przełożyć do mięsa. Podlać ok. 0,5 szkl. wody i dusić ok. 30-40 min. aż mięso będzie miękkie. Wtedy dorzucić marchewkę i dusić do miękkości. Masło utrzeć z mąką, dodać do gulaszu, rozmieszać, dosypać groszek i przyprawy, dusić 10 min.. Można podać z ziemniakami albo pieczywem.
Gulasz meksykański
Autor: maniek171
Składniki:
– 30 dag chudej wołowiny
– 30 dag chudej wieprzowiny,
– 10 dag bekonu lub wędzonej szynki,
– 3-4 ząbki czosnku,
– 3 cebule,
– 30 dag pomidorów, – 2 strąki zielonej papryki,
– po 1/2 szklanki białej i czerwonej fasoli,
– 1 szklanka bulionu,
– 1 łyżka suszonego oregano,
– 1/2 łyżeczki mielonego kminku,
– 2 łyżki smalcu,
– 2-3 ostre papryczki chili,
– sól, pieprz cayenne
Przygotowanie:
Umytą fasolę zalać wrzącą wodą i zostawić na noc. Następnie odcedzić, zalać świeżą wodą, krótko obgotować i osączyć. Mięso pokrojone w kostkę przesmażyć na łyżce smalcu, dodać kminek, pokrojone chili, drobniutko posiekany czosnek. Skropić wodą i dusić pod przykryciem około 10 min. Włożyć fasolę, oregano i wlać bulion. Dusić około 40 min. Na pozostałym smalcu zeszklić posiekaną cebulę, dodać paprykę pokrojoną w paski i obrane pomidory, pokrojone na ćwiartki. Smażyć chwilę na dość silnym ogniu, po czym przełożyć do garnka z mięsem, dodać pokrojony w paseczki bekon, wymieszać i dusić razem jeszcze około 10 min. Podawać z bułką lub ryżem.
Chili con carne z tortillą lub ryżem
Autor: gosiuha
Składniki:
– 1 łyżka oliwy
– 1 duża pokrojona w kostkę cebula, pokrojona w kostkę
– 2 ząbki czosnku (zetrzeć)
– 1 łyżeczka przyprawy chilli – 1 łyżeczka suszonego oregano
– 450 g mielonej chudej wołowiny lub wieprzowiny
– puszki pokrojonych pomidorów bez skórek
– 1 kostka bulionu wołowego
– 1 duża czerwona papryka,pokrojona w kostkę
– 1 puszka czerwonej fasoli odsączonej z zalewy
– 1 puszka kukurydzy odsączonej z zalew
Przygotowanie:
Na dużej patelni z przykrywką rozgrzać olej i zeszklić cebulę, dodać czosnek, chilli, oregano i mieszając smażyć przez 1 minutę. Stopniowo dodawać zmieloną wołowinę. Podsmażyć. Dodać pomidory z zalewą oraz bulion wołowy i doprawić solą oraz pieprzem. Przykryć i gotować przez 20 – 25 minut. Dodać paprykę i suszone pomidory i gotować pod przykryciem aż papryka będzie prawie miękka, przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać fasolę i chwilę razem pogotować. Podawać na gorąco z białym ryżem lub plackami tortilli.
Pikantny kurczak w czerwonej paście curry z warzywami i mleczkiem kokosowym
Autor: Szybkie gotowanie
Składniki:
– 2-3 łyżki czerwonej pasty curry – 185 ml mleczka kokosowego
– 300 g piersi z kurczaka (lub owoców morza)
– 6-7 pieczarek
– 150 ml wody
– 200 g dowolnej mieszanki warzywnej
Przygotowanie:
Zagotować w garnku 185 ml mleczka kokosowego wraz z pastą curry.
Dodać pokrojonego w kawałki kurczaka. Poddusić, a następnie dodać 150 ml wody i zagotować.
Następnie dodać warzywa i pokrojone pieczarki, dusić jeszcze kilka minut. Podawać z ryżem.
Butter chicken – danie kuchni indyjskiej
Autor: paola321
Składniki:
– 2 piersi z kurczaka
– 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
– 2 łyżki masła
– 1 cebula
– 1/4 łyżeczki cynamonu
– 1 łyżeczka wyciśniętego czosnku – 1 łyżeczka startego imbiru
– 1/2 łyżeczki kurkumy
– 1 łyżeczka chilli
– 2 łyżki zmielonych migdałów
– 225 g pomidorów z puszki
– 1 łyżka jogurtu naturalnego
– 2 łyżki posiekanego szpinaku lub kolendry (opcjonalnie)
– sól i pieprz
Przygotowanie:
Pokrój kurczaka na kawałki, przypraw je solą i pieprzem. Na rozgrzanym oleju smaż kurczaka 3 – 4 minuty. Zdejmij kurczaka z ognia, a na tej samej patelni rozgrzej masło. Wrzuć cebulę i cynamon i smaż przez chwilę. Dodaj czosnek, imbir, kurkumę, chilli, migdały, pomidory i jogurt naturalny. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Doprowadź sos do wrzenia i gotuj przez 3/4 minuty, dopraw solą i pieprzem. Dodaj usmażonego kurczaka i szpinak lub kolendrę. Wymieszaj. Podawaj z ryżem i chlebkiem naan.