Sero-makowiec

7 grudnia 2013, dodał: myszka9988
Artykuł zewnętrzny
 Kruche ciasto:
 200g margaryny
 2 szklanki mąki tortowej
 1/2 szklanki cukru pudru
 4 żółtka
 szczypta soli
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 2 łyżki płatków migdałowych

 Masa makowa:
 1000g gotowej masy makowej

 Masa serowa:
 700g twarogu sernikowego
 3 jajka
 100ml śmietany kremówki
 60g budyniu waniliowego lub śmietankowego
 80g miękkiej margaryny lub masła
 100g cukru pudru
 Przygotowanie

 Kruche ciasto: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i
 podzielić na dwie części (2/3 i 1/3),zawinąć w folię i włożyć do
 lodówki na 60 minut. Tortownicę 24cm. wysmarować tłuszczem i
oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Większym
kawałkiem ciasta wyłożyć dno tortownicy, ciasto po nakłuwać
widelcem.Podpiekamy kruchy spód ok.10?15 minut w temperaturze 200°C.
Drugą część ciasta zatrzeć na tarce o dużych oczkach.

 Masa makowa:RADA:jeśli gotowa masa makowa byłaby sucha wtedy można
dodać 1 ubite białko i trochę miodu.

 Masa serowa. Margarynę utrzeć na puszystą masę, dodać po jednym
 jajku,następnie cukier puder i budyń. Do masy dodawać porcjami twaróg
sernikowy. Mieszać do uzyskania jednolitej gładkiej masy.Na końcu dodać
ubitą śmietanę kremówkę i delikatnie połączyć.

 Na podpieczony kruchy spód nałożyć masę makową,następnie nałożyć
 masę serową i wyrównać. Wierz posypać startym ciastem i płatkami
 migdałowymi.

 Sero-makowiec włożyć do piekarnika nagrzanego do temp.180°C piec 60
minut. Wyłączyć piekarnik i po 10 minutach wyjąć z niego sernik.
Najsmaczniejszy na drugi dzień.

file1386432601