sałatka z suszonymi figami i grilowanymi gruszkami
Artykuł zewnętrzny
100 g suszonych fig
2 gruszki
sałata karbowana
rukola
50 g migdałów
2 plastry szynki surowej wędzonej
30 g sera typu feta
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki miodu spadziowego
2 łyżeczki octu balsamicznego
sól, pieprz
- gruszki kroimy wzdłuż na ćwiartki, wycinamy gniazdo nasienne, następnie kroimy w plastry,
- polewamy łyżką oliwy i łyżeczką miodu i octu, smażymy na patelni grillowej kilka minut,
- migdały prażymy na suchej patelni,
- figi zalewamy wrzątkiem na kilka minut,
- sałatę i rukolę myjemy, suszymy i rwiemy na kawałki,
- rozkładamy na talerzach,
- układamy na sałacie gruszki, pokrojone w ćwiartki figi, migdały, pokrojoną w paski szynkę, posypujemy pokruszonym serem,
- z oliwy, miodu, octu, soli i pieprzu robimy dressing, polewamy sałatkę