Dania z brukselki – pomysłowe przepisy

3 grudnia 2013, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

_brussels

Dlaczego wiele osób nie lubi brukselki, pozostaje dla mnie tajemnicą. Sama uwielbiam, we wszelkich mniej lub bardziej oryginalnych zestawieniach. Polecamy kilka sprawdzonych przepisów naszych czytelniczek z brukselką w roli głównej.

Makaron z brukselką i boczkiem
Autor: iwa643

Składniki:
– 2 szklanki makaronu świderki,
_sr_4x1– 15 dag brukselki,
– 1 łyżeczka masła,
– Jarzynka Winiary
– 1 plaster boczku wędzonego
– 10 dag kiełbasy wędzonego
– pieprz kolorowy
Przygotowanie:
Brukselkę myjemy obieramy z brzydkich liści i gotujemy na półtwardo w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej.Makron gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy. Gdy brukselka jest prawie ugotowana odcedzamy ją studzimy i rozbieramy z listków. Na patelni podsmażamy pokrojona kiełbasę i boczek. Dodajemy listki kapusty mieszamy. Dodajemy ugotowany makaron i łyżeczkę masła.Mieszamy . Doprawiamy przyprawą uniwersalna i pieprzem do smaku.

Zupa z brukselką
Autor: Magda111

Składniki:
– 40 dag brukselki
– 10 dag wędzonki
_sr_4x2– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– pół selera
– ząbek czosnku
– sól i pieprz
– natka pietruszki
– pół szklanki śmietany
– 3 woreczki ryżu
Przygotowanie:
Warzywa  kroimy w kostkę  wkładamy do garnka  z 2 litrami wody , dodajemy wędzonkę i gotujemy wywar z włoszczyzny i wędzonki . Do prawie  miękkich  warzyw dodajemy brukselkę , dosalamy i gotujemy do miękkości . Zabielamy śmietaną. Zupę podajemy z osobno ugotowanym ryżem i posypujemy natką pietruszki.

Grillowane kotlety z cebulką i brukselką
Autor: Aneta Klimecka

Składniki:
– 300 g mielonego mięsa
– 2 cebule
– 4 łyżki musztardy
_sr_4x3– 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
– 1 jajko
– 5 łyżek tartej bułki
– 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
– 200 g brukselki
– sól, pieprz
– olej
Przygotowanie:
Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy musztardę, posiekaną 1 cebulę, przyprawę do mielonego, bułkę tartą oraz sól i pieprz i natkę suszoną. Dokładnie wyrabiamy masę. Na patelnię grillową wlewamy olej, gdy będzie już rozgrzany układamy wcześniej uformowane kotleciki i smażymy aż będą z obu stron ładnie złoto-brązowe. Pod sam koniec dodajemy plastry cebuli. W tym czasie gotujemy umytą brukselkę, z której wycięliśmy wcześniej twarde końcówki. Kotleciki podajemy z cebulką i kawałkami ugotowanej brukselki.

Brukselka z kasztanami i boczkiem
Autor: pinkmause

Składniki:
– 40 dag brukselki
_sr_4x4– 15 dag boczku
– 20 dag kasztanów jadalnych
– 1 łyżeczka cukru
– kilka łyżek sosu sojowego
– przyprawa typu Vegeta
– olej do smażenia
Przygotowanie:
Brukselkę zblanszować w lekko osolonej wodzie (ok. 3 min.). Boczek pokroić i podsmażyć na oleju. Wyjąć z patelni. Kasztany lekko podsmażyć na tym samym tłuszczu, dodać cukier. Następnie dodać brukselkę i boczek, posypać przyprawą, wlać sos sojowy. Wymieszać. Chwilkę podusić razem, przełożyć na talerz. Podawać z pieczywem.

Łosoś z sosem ziołowym i brukselką
Autor: pinkmause

Składniki:
Sos:
– 3 łyżki natki pietruszki
– 6 świeżych liści bazylii
– 3 gałązki tymianku
_sr_4x5– kapary
– 1 zielona cebula
– 1 ząbek czosnku
– 1/2 łyżeczki soku z cytryny
– 2 steki z łososia
– 2 łyżki soku z cytryny
– sól i pieprz do smaku
– 2 pieczarki
– kilka brukselek
Przygotowanie:
Składniki sosu zmiksować na jednolitą masę. Rozgrzać patelnię, rybę skropić cytryną, posolić i popieprzyć, usmażyć. Pod koniec smażenia dodać sparzoną brukselkę i pieczarki. Rybę wyłożyć na talerz, polać sosem, podawać z brukselką i pieczarkami.

Makaron z brukselką
Autor: pinkmause

Składniki:
– 1/4 kg brukselki
– ulubiony makaron
– 1 1 łyżeczki soli
– 1 łyżeczki pieprzu
_sr_4x6– 1 żółta cebula, pokrojona w cienkie kliny
– 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
– 2 łyżki pietruszki, drobno posiekanej
– 1 szklanki oliwy z oliwek
– 4 łyżki orzeszków piniowych
– 4 łyżki parmezanu
Przygotowanie:
Przyciąć końce brukselki. Ugotować w małej ilości wody (ok. 12 minut). Wyjąć, pozostawiając około 4-5 w garnku i te nadal gotować aż będą bardzo miękkie. Pozostałe pokroić w ćwiartki. W blenderze wymieszać miękkie brukselki, 1 ząbek czosnku, orzechy piniowe, natkę pietruszki, parmezan i 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek. Doprawić solą i pieprzem. W dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, dodać pozostały czosnek i gotować, aż będzie złoty i pachnący. Dodać brukselki i podsmażać przez ok. 2-3 minuty. Dodać cebulę i podsmażać. Dodać ugotowany makaron i podgrzewać około 2 minuty. Wyłączyć ogień i dodać brukselkowe pesto. Wymieszać, doprawić.

Zapiekanka z brukselką i indykiem
Autor: pinkmause

Składniki:
– 0,5 kg mielonej piersi indyczej
– 0,5 kg brukselki
– czerstwa bułka
– 2 żółtka
– pół kubeczka jogurtu naturalnego
– mały kubeczek kwaśnej śmietany 12%
_sr_4x7– 3/4 szklanki mleka
– łyżka masła
– 40 dag pieczarek
– 3/4 szklanki tartego żółtego sera
– pieprz, sól, cukier
– gałka muszkatołowa
– olej do smażenia
Przygotowanie:
Brukselkę umyć i ugotować na pół-twardo w lekko osolonej i posłodzonej wodzie (po pół łyżeczki soli i cukru). Odcedzić. Wyłożyć na formę do zapiekania. Namoczyć czerstwą bułkę w gorącej wodzie. Dodać do indyka razem z jednym żółtkiem. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Nakładać mięso łyżką bezpośrednio na patelnię z  rozgrzanym olejem, tworząc małe kuleczki. Obsmażać ze wszystkich stron na złoty kolor. Włożyć do naczynia z brukselką. Dodać podsmażone pieczarki. Sos: w naczyniu wymieszać jogurt, śmietanę, mleko, żółtko, masło, ser oraz pół łyżeczki soli,  szczyptę pieprzu i gałki muszkatołowej. Polać mięso i brukselkę. Zapiekankę umieścić w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na ok. 30 minut.

Portawka z brukselki z makaronem ryżowym
Autor: Marta

Składniki:
– 1 op. makaronu ryżowego wstążki
– 700 g brukselki
_sr_4x8– 1 mozzarella
– 10 plastrów baleronu dojrzewającego
– 1 op. pomidorów z bazylią i oregano
– 1 łyżeczka pasty z kolendry
– szczypiorek
– 2 ząbki czosnku
– sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Makaron wrzucić do zagotowanej wcześniej wody z dodatkiem kurkumy, trzymać pod przykryciem ok. 3 minut, odcedzić, przelać zimną wodą. Brukselkę ugotować, odcedzić, dodać do garnka z brukselką pomidory, dusić pod przykryciem kilka minut. W międzyczasie dodać zmiażdżony czosnek, pastę z kolendry i przyprawy. Baleron pokroić w plastry i usmażyć na chrupko. Na talerz wyłożyć makaron i porcje brukselki, posypać szczypiorkiem, baleronem i porwaną mozzarellą.

Zupa krem z brukselki
Autor: maagdusiaa22

Składniki:
– 60 dag brukselki,
– 1 litr rosołu warzywnego (może być też z kostki),
_sr_4x9– szklanka śmietany kremówki,
– żółtko,
– łyżka mąki,
– 3 łyżki zimnego mleka,
– sól, cukier, pieprz biały.
Przygotowanie:
Opłukaną brukselkę wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną i ocukrzoną wodę ( wody powinno być tyle, by zaledwie przykrywała brukselkę) i gotujemy, nie przykrywając garnka, przez 10-15 minut. Gdy brukselka będzie miękka, miksujemy ją lub przecieramy przez sito. Następnie łączymy z rosołem, zagotowujemy, dodajemy mąkę rozprowadzoną w zimnym mleku, zagotowujemy  raz jeszcze i trzymamy na ogniu ok. 3 min.( aż mąka straci smak surowizny). Doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem. Po zdjęciu z ognia łączymy ze śmietaną lekko spienioną z żółtkiem i od razu podajemy z groszkiem ptysiowym lub z paluszkami z ciasta francuskiego.

Inne pomysły:

Składniki:
_sr_4x12– 15 brukselek, przecięte na pół
– 2 czerwone gruszki, pokrojone na plasterki
– mały kawałek sera gorgonzola lub inny ser w plasterkach
– 30 suszonych żurawin
– oliwa z oliwek
– sól morska i czarny pieprz gruboziarnisty

Przygotowanie:
Brukselkę lekko podgotować w osolonej wodzie. Ostudzić, przekroić. Pokropić oliwą. Zrobić ładne malutkie szaszłyki nabijając gruszkę, ser i żurawinę. Delikatnie posypać solą i pieprzem, pokropić oliwą.

Składniki:
– 100g rozdrobnionje brukselki
– 1 średnia cebula , drobno pokrojona
– 3 łyżki mąki ryżowej
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
_sr_4x10– 250 ml /1 szklanka/ wody
– 1 duża garść posiekanej świeżej kolendry
– 2 zielone chilli , posiekane drobno (opcjonalnie)
– 1 łyżka mielonej kolendry
– 1 łyżeczka mielonego kminku
– sól i pieprz do smaku
– olej do głębokiego smażenia
Sos:
– duża garść świeżej kolendry
– 4 łyżki świeżo mielonego kokosa
– 1 zielone chili (opcjonalnie )
– 125 ml jogurtu
– sól do smaku
Przygotowanie:
W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Dodać większość wody, mieszając dobrze. Ciasto ma mieć konsystencję jak na naleśniki. W mniejszej misce wymieszać sparzoną brukselkę, cebulę, chilli i świeżą kolendrę. Rozgrzać olej na średnim ogniu. Wymieszać mieszankę z brukselką z ciastem. Dodać sól i pieprz. Formować kulki łyżką i smażyć na oleju. Wyjmować łyżką cedzakową. Wymieszać jogurt z pozostałymi składnikami , aż do uzyskania gładkiego sosu. Doprawić.

Składniki:
– 2 średnie ziemniaki
_sr_4x11– 12 brukselek
– 2 duże jajka
– 1 szklanka mąki
– 1 łyżeczka soli
– 1 szklanki oliwy z oliwek
– 1 zielona cebula , posiekana
– świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie: Zetrzeć ziemniaki na tarce. Odlać nadmiar soku. Pokroić drobno brukselkę. Ubić jajka, dodać mąkę. Wymieszać wszystkie składniki i doprawić. Smażyć na złoty kolor.  Podawać z łyżką śmietany na wierzchu, udekorować zieloną cebulką i mieloną słodką papryką.

 

zobacz również:

  1. Przystawki z oliwkami – różne przepisy na przekąski z oliwek
  2. Gołąbki inaczej – różne przepisy i pomysły
  3. Winogrona – pomysłowe przepisy na różne dania
  4. Jak upiec kaczkę: różne przepisy i dania z kaczki

Polecamy:

indeks

Wszystkie kulinarne inspiracje czytelników