Zupa fasolowa
Jesień przyszła w tym roku bardzo szybko, wieczory są już coraz dłuższe i coraz chłodniejsze. Wszyscy dobrze wiedzą, że na takie dni najlepsze są pyszne, gorące zupy. Takim przykładem może być np. fasolowa z boczkiem i kiełbasą. Przygotowana prawdziwie domowym sposobem nie tylko nas rozgrzeje, ale także odpowiednio nasyci.
SKŁADNIKI:
woda – ok. 3 l
liść laurowy – 3 szt.
ziele ang. – 6-7 ziarnek
marchewka – 2 szt.
pietruszka – 1 szt.
seler – 1/4 szt.
ziemniaki – 3-4 szt.
Kiełbasa ostrołęcka ZM Pekpol – 200g
Boczek z komina ZM Pekpol – 200g
cebula – 2 szt.
olej – 3 łyżki
mąka – 1 płaska łyżka
czosnek – 4-6 ząbków
majeranek, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy
WYKONANIE:
1. Fasolę należy namoczyć minimum parę godzin przed gotowaniem
2. Do garnka z wodą wkładamy liść laurowy, ziele, a następnie gotujemy ok. 20 minut
3. Następnie dokładamy odcedzoną z wody fasolę oraz warzywa pokrojone w kostkę
4. Gdy fasola będzie już prawie miękka, dodajemy ziemniaki
5. Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju razem z posiekaną cebulą
6. Pod koniec smażenia dodajemy mąkę i czekamy aż całość się zarumieni
7. Zawartość patelni dodajemy do zupy, doprawiamy majerankiem, pieprzem oraz wyciśniętym czosnkiem. Smacznego!
Przepis został przygotowany przez Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy – Roberta Muzyczkę