Biała kiełbasa zapiekana z fasolą

4 października 2013, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

30dag białej fasoli Jaś,

6 białych kiełbasek,

listek laurowy,

5kulek ziela angielskiego,

1/2 łyżeczki suszonej szałwii,

1/2 łyżeczki tymianku,

1/3 szkl. koncentratu pomidorowego,

sól, pieprz,

łyżeczka przyprawy np. Kucharek.

Fasolę zalać wodą i moczyć przez całą noc. Następnie dodać listek laurowy oraz ziele angielskie i ugotować na małym ogniu do miękkości (ok.1,5godz). Posolić i pozostawić ją w wodzie. Kiełbaski ponakłuwać, przełożyć do garnka, zalać 2 szkl. wody i dodać przyprawę Kucharek. Gotować ok. 15 min na małym ogniu. Następnie kiełbaski wyjąć, a do połowy powstałego wywaru dodać koncentrat pomidorowy. Fasolę odcedzić, ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć kiełbaski, lekko wciskając je w fasolę. Zalać pomidorowym wywarem, oprószyć tymiankiem i szałwią. Piec ok. 25 min w temp. 160st.

file1380819581



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz