Zapiekanka na ryżowej kołderce

3 października 2013, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

2 woreczki ryżu (200g),

1/2 kg filetu z piersi kurczaka,

pomidor,

czerwona i żółta papryka,

5 ogórków konserwowych,

2 łyżki kukurydzy,

2 cebule,

10 dag startego żłółtego sera,

2 łyżki przyprawy Gyros,

5 łyżek ketchupu,

3 łyżki majonezu,

3 łyżki śmietany12%,

sól, pieprz,

szczypta ostrej papryki.

Ryż ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Mięso umyć, pokroić w kostkę, cebule posiekać, podsmażyć wraz z mięsem. Pod koniec oprószyć przyprawą do gyrosa. Warzywa pokroić w kostkę, dodać kukurydzę, wymieszać. Mięso zmieszać z ryżem, ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Przykryć warzywami. Majonez dokładnie zmieszać z ketchupem i ze śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą ostrej papryki. Sosem zalać zapiekankę, posypać startym serem. Piec ok. 20-25min w temp. 180st.