Zapiekanka na ryżowej kołderce
Składniki:
2 woreczki ryżu (200g),
1/2 kg filetu z piersi kurczaka,
pomidor,
czerwona i żółta papryka,
5 ogórków konserwowych,
2 łyżki kukurydzy,
2 cebule,
10 dag startego żłółtego sera,
2 łyżki przyprawy Gyros,
5 łyżek ketchupu,
3 łyżki majonezu,
3 łyżki śmietany12%,
sól, pieprz,
szczypta ostrej papryki.
Ryż ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Mięso umyć, pokroić w kostkę, cebule posiekać, podsmażyć wraz z mięsem. Pod koniec oprószyć przyprawą do gyrosa. Warzywa pokroić w kostkę, dodać kukurydzę, wymieszać. Mięso zmieszać z ryżem, ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Przykryć warzywami. Majonez dokładnie zmieszać z ketchupem i ze śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą ostrej papryki. Sosem zalać zapiekankę, posypać startym serem. Piec ok. 20-25min w temp. 180st.